Izvor: eKapija | Petak, 18.10.2019.| 12:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Deset godina clouda u Srbiji - COMING konferencija okupila stručnjake i predavače iz celog regiona

COMING konferencija, koja je ove godine održana 16. put zaredom, okupila je veliki broj kako posetilaca, tako i predavača iz celog regiona. Ovogodišnje dešavanje održano je u hotelu Crowne Plaza, a svi učesnici su u šest sala mogli da čuju novine iz oblasti savremenih tehnologija.

Ova godina bila je značajna i za organizatora konferencije, kompaniju Coming Computer Engineering, koja je obeležila i deceniju clouda u Srbiji.

- Coming organizuje dve velike konferencije godišnje i pet malih inventa posvećenih tehnološkim temama, inovacijama i studijama slučaja. Na taj način deo profita reinvestiramo u tržište, bavimo se edukacijom i pružamo priliku našim kolegama da se vidimo i da razmenimo iskustva. Ponosni smo na jubilej 10 godina clouda koji smo uveli malo posle Amazona, a pre kompanije Microsoft - rekao je za eKapiju Zoran Došlić, direktor kompanije Coming.

Kako je istakao, jedna od glavnih tema ovogodišnje konferencije bila je konverzija SAP-a na S/4Hana novu platformu, što je naveća promena u SAP-u u poslednjih 20 godina.

- Menja se interfejs, a značajno se unapređuje i baza. Druga velika tema je i nadolazeća promena arhitekture u IT idnustriji. To su mikro servisi, kontejneri, kubernetes - nešto u šta mi investiramo poslednje dve godine. Već smo postigli dosta i nadamo se da ćemo, kao i za nekoliko drugih stvari pre ovoga, biti prvi u regionu koji se time bave - kaže Došlić.

Na ovogodišnjoj konferenciji nezaobilazna tema bila je i zaštita podataka o ličnosti - GDPR.

- Iza nas su projekti konsaltinga kod nekih od najkompleksnijih korisnika u Srbiji, ali i nekoliko u inostranstvu. I ove godine pričali smo o cloudu, infrastrukturi kao servisu i aplikacijama kao servisu. Zapravo, tema nije bila cloud, već multi-cloud koji više nije izbor, već nužnost. A mi šaljemo poruku da smo već spremni za njega - rekao je direktor kompanije Coming.
Kako se moglo čuti tokom konferencije, pre nekoliko godina oko 45% kompanija u svetu opiralo se digitalizaciji. Danas je taj broj spao na 17%. Kako kaže Došlić, nemaju tačne podatke kakva je situacija u Srbiji, ali je digitalna transformacija proces koji je neophodan i nužan u svakoj industriji.

- Naše zapažanje je da su zahtevi digitalizacije toliki da kompanije nisu, a i sve više neće biti u mogućnosti da izgrade IT službu onakvom kakva im je potrebna bez procesa digitalizacije. Često možemo čuti da su inženjeri skupi, a zapravo nije tako. Najskuplji su edukacija inženjera i nemogućnost izgradnje ekspertize zbog velike fluktuacije zaposlenih, tako već godinama obrazlažemo tezu da je rešenje u outsourcingu ili u partnerstvu - kaže naš sagovornik.

Kako kaže, Četvrta industrijska revolucija nije nešto čemu treba da se opiremo.

- Inovacije nikako ne mogu biti loše, niti mogu oduzeti nekome radna mesta. Naprotiv, nove tehnologije stvaraju neke novi i bolje poslove. Mislim da je Srbija dobitnik ere digitalizacije, u našoj mršavoj ekonomiji IT je svetla tačka. Naime, IT industrija pravi 5% našeg BDP-a, a samo prošle godine izvezeno je 1,1 mlrd EUR IT proizvoda, servisa i usluga. Podsetiću da je to za četvrtinu više nego što je izvoz poljoprivrede - navodi Došlić.

Kompanija Coming će i u narednom periodu biti fokusirana na razvoj novih tehnologija.

- Fokus kompanije biće na virtuelizaciji virtuelizacije, na kontejnerima, poslovnim aplikacijama. Takođe, bićemo usmereni na ekonomiku IT rešenja, ekonomiku clouda, uvođenje ERP-a i CRM-a. IT uvek mora biti u službi biznisa jer bez toga nije ništa, to je bačen novac - rekao je za eKapiju Zoran Došlić tokom Coming konferencije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.