Izvor: RTS | Petak, 18.10.2019.| 09:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pončo iz Leskovca nosi se i u Norveškoj - Bračni par Stanković čuva tkanje od zaborava već 20 godina

Ilustracija (Foto: YouTube/screenshot)
Snežana Nikolić Stanković (54) jedina je tkalja u leskovačkom kraju. Već dve decenije izrađuje odevne predmete, tkanine i suvenire kojih ima širom sveta. Tkanje joj je i izvor prihoda i užitak.

Vodeći računa o vunici, teksturi, motivima, zahvaljujući slikarskom nadahnuću, Snežana na najbolji način spaja tradiciju i umetnost. U svaki pončo, koji tka četiri dana, utkano je mnogo boja i ljubavi i svaki je unikat. I šalovi i prostirke, jastuci, pokrivači.

- Važnije od tog zanata, od tehnike tkanja, je umeće sklapanja boja, kombinacija materijala i to je ono što daje lepotu - objašnjava Snežana, koja je i dizajnerka tekstila.

Njen pončo nosi se u SAD, Norveškoj, Francuskoj, Nemačkoj. Sa suprugom Bratislav, koji je zajedno sa njom prva generacija dizajnera tekstila koje je iznedrila leskovačka Tekstilna škola, prati konkurse evropske komisije.

- Nedavno smo aplicirali i na konkursu "Norveška za vas" za nabavku novih mašina - kaže Bratislav.

Nekada u Leskovcu nije bilo kuće bez razboja. U Snežaninoj radionici ih je tri. Najveća želja joj je da oživi ovaj stari zanat, da se što više mladih vrati korenima i tradiciji. Veruje da će u tome uspeti uz pomoć Nacionalne službe zapošljavanja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.