NavMenu

Šta će biti sa čeličnim mostovima na Moravi?

Izvor: RTS Četvrtak, 17.10.2019. 13:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Omar Tursic/shutterstock.com)Ilustracija
U Ćupriji, Jagodini i Svilajncu, postoje 3 čelična mosta na Velikoj Moravi, od kojih su 2 stara skoro jedan vek. Iako dobro služe, odavno su postali uska grla na regionalnim saobraćajnicama.

Dva kamiona se ne mogu mimoići. Teretnjak i veći automobil teško. Bude i komičnih situacija i rizičnih, po nekad na ivici incidenta, ako se vozači teškaša susretnu na sredini. Onaj sa više živaca i strpljenja vrati se na početak. Preko svilajnačkog mosta prolazi i pruga pa kad naiđe voz nastane opšti zastoj sa obe strane. Pa ipak da njih nema obilazilo bi se kilometrima.

Zanimljiva je istorija sva tri mosta. Nekoliko ratova su preživeli, delimično su rušeni, ko zna koliko je tona robe i ljudi tuda prošlo.

Most na Moravi kod Svilajnca najveći je infrastrukturni problem te Opštine, ali i susednih i već koči razvoj privrede i turizma u Resavi. Svilajnac je uradio plansku i projektnu dokumentaciju za novi most i obilaznicu, a lokalna uprava nada se da će izgradnja novog biti deo nacionalnog investicionog plana. I Ćuprija ubrzano priprema projekat izgradnje novog mosta koji će se nalaziti nekoliko stotina metara uzvodno od postojećeg.

- Urađeno je idejno rešenje, novi most će sadržati saobraćajnicu širine 7 i po metara, i isto toliko prostora za pešačke staze i za biciklističku stazu - kaže Ninoslav Erić, predsednik Opštine Ćuprija.

Popularni ćuprijski Žućko neće biti srušen. Ostaće pešački. Nedavno je lepo osvetljen. Ako se konstrukcija sredi i ofarba, ostaće prepoznatljiv simbol grada, spona 2 obale, svedok prijateljstva i nekih davnih vremena. Uostalom upravo po mostu grad je i dobio ime.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Počinje prijava za 20.000 dinara za đake u Beogradu

Prijavljivanje za 20.000 dinara, koje će sve beogradske porodice dobiti po detetu koje pohađa osnovnu i srednju školu, kao i za kartice za besplatan ulazak na gradske bazene tokom letnje sezone počinje danas, objavio je Beoinfo. U svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu od danas pa do kraja leta moći će da se prijavi za 20.000 dinara, a sve informacije građani će moći tamo da dobiju. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.