Izvor: RTS | Četvrtak, 17.10.2019.| 13:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šta će biti sa čeličnim mostovima na Moravi?

Ilustracija (Foto: Omar Tursic/shutterstock.com)
U Ćupriji, Jagodini i Svilajncu, postoje 3 čelična mosta na Velikoj Moravi, od kojih su 2 stara skoro jedan vek. Iako dobro služe, odavno su postali uska grla na regionalnim saobraćajnicama.

Dva kamiona se ne mogu mimoići. Teretnjak i veći automobil teško. Bude i komičnih situacija i rizičnih, po nekad na ivici incidenta, ako se vozači teškaša susretnu na sredini. Onaj sa više živaca i strpljenja vrati se na početak. Preko svilajnačkog mosta prolazi i pruga pa kad naiđe voz nastane opšti zastoj sa obe strane. Pa ipak da njih nema obilazilo bi se kilometrima.

Zanimljiva je istorija sva tri mosta. Nekoliko ratova su preživeli, delimično su rušeni, ko zna koliko je tona robe i ljudi tuda prošlo.

Most na Moravi kod Svilajnca najveći je infrastrukturni problem te Opštine, ali i susednih i već koči razvoj privrede i turizma u Resavi. Svilajnac je uradio plansku i projektnu dokumentaciju za novi most i obilaznicu, a lokalna uprava nada se da će izgradnja novog biti deo nacionalnog investicionog plana. I Ćuprija ubrzano priprema projekat izgradnje novog mosta koji će se nalaziti nekoliko stotina metara uzvodno od postojećeg.

- Urađeno je idejno rešenje, novi most će sadržati saobraćajnicu širine 7 i po metara, i isto toliko prostora za pešačke staze i za biciklističku stazu - kaže Ninoslav Erić, predsednik Opštine Ćuprija.

Popularni ćuprijski Žućko neće biti srušen. Ostaće pešački. Nedavno je lepo osvetljen. Ako se konstrukcija sredi i ofarba, ostaće prepoznatljiv simbol grada, spona 2 obale, svedok prijateljstva i nekih davnih vremena. Uostalom upravo po mostu grad je i dobio ime.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.