NavMenu

Staro sajmište biće memorijalni kompleks sa obrazovnim karakterom - Uskoro konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.10.2019. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: Sanja Šojić)
Predlog zakona o memorijalnom centru Staro sajmište predsedavajući Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust (IHRA) luksemburški diplomata Žorž Santer je u razgovoru sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem i gradskim arhitektom Markom Stojčićem ocenio kao dobar potez Srbije i Beograda.

Santer je istakao da je pravi način da se ovo uradi tako da to učine država i društvo, a sećanje je vrlo važno, pa je zato potrebno da Staro sajmište bude dobar obrazovni centar, ali i da se očuva izgled tog prostora, prenosi Beoinfo.

On očekuje da će ovaj zakon srpski parlament doneti do kraja godine, a po donošenju će vlast u Srbiji dobiti nadležnosti da zakon i implementira.

– Kada sam bio u Beogradu, bilo je optimizma da će rad po tom zakonu početi sledeće godine što nam je ulilo nadu. Naše predsedavanje IHRA organizaciji ističe u martu, ali ja sam vrlo ponosan, srećan i čestitam na svim potezima Beograda koji su pokrenuti da bi se sačuvalo ovo važno mesto – rekao je on.

Staro sajmište nije interesantno samo za Beograd, niti samo po arhitekturi koja je iz 1937. i 1938. godine, već ima regionalni značaj, ono je važno za čitavu Evropu jer je to poglavlje čitave Evrope.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da je pre nekoliko godina formirana komisija za Staro sajmište i da je grad iselio umetnike, dajući im druge ateljee, te da je sada na osnovu beogradskog koncepta urađen i predlog zakona.

– Počela je javna rasprava. U čitav proces uključen je i Svetski jevrejski kongres. Romska, jevrejska i srpska zajednica su saglasne oko tog dokumenta koji predviđa jedan memorijalni kompleks, sa tri različita muzeja – rekao je Vesić.

U međuvremenu, Istorijski arhiv je rekonstruisao živote velike grupe Jevreja tada ubijene u Srbiji, a predstavnici Beograda žele da saradnju razviju i sa Muzejom Holokausta Jad Vašem.

– Naša ideja je da to bude mesto koje će imati obrazovni karakter za ljude iz čitavog regiona, koji bi učili šta je bio Holokaust, kako bi se i na taj način branili od pokušaja revizije istorije – rekao je on.

Gradski arhitekta Marko Stojčić obavestio je Santera da će Grad Beograd po usvajanju zakona pripremiti projektni zadatak i raspisati međunarodni konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje za memorijalni centar koji će se graditi.

– Pominjali smo i načine finansiranja, tako da očekujemo da možda oni pomognu kako bi se što pre izgradio ovaj objekat – rekao je on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.