Izvor: eKapija | Četvrtak, 17.10.2019.| 11:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

PKS instant PAY - Najnovija keš aplikacija za instant plaćanje do kraja 2019. na Google Play prodavnici

PKS instant PAY je najnovija usluga Privredne komore Srbije, koja bi trebalo da bude dostupna na Google Play prodavnici do kraja 2019. U pitanju je aplikacija koja omogućava naplatu proizvoda i usluga mobilnim telefonom ili tablet uređajem i pruža mogućnosti proširene naplate trgovcima, bez ikakvih inicijalnih i fiksnih troškova.

- U Srbiji ima registrovanih 200.000 fiskalnih kasa, a svega 70.000 POS terminala. Ciljna grupa za ovu aplikaciju jesu svi oni koji nemaju POS termilane, ali i pijace, trafike, sve zanatlije frizeri, obućari, taksisti, videoinstalateri - kaže Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja finasijskih institucija PKS.

Prema njenim rečima prednosti ove aplikacije jesu to što nema hardversskih ulaganja, kao ni inicijalnih troškova. Takođe, kako navodi, plaćanje se odvija u odnosu na korišćenje. Jedina mana jeste dostupnost interneta na prodajnim mestima.

Sve transakcije trebalo bi da se obavljaju preko jednostavne aplikacije za telefon koja se instalira na prodajnim mestima, između ostalog to mogu biti i onlajn šopovi. Transakcije će se obavljati skeniranjem QR koda.
Instant plaćanje definiše se kao prebacivanje novca sa računa na račun u realnom vremenu, u bilo koje doba dana, vikendom, ili praznicima i to za male transakcije do 300.000 dinara u Srbiji. Instant plaćanja u Srbiji obuhvataju manje od 10% svih transakcija koje se obavljaju.

- Da bi se realizovala instant plaćanja u jednoj zemlji mora da postoji lokalna regulativa, kao i infrastruktura. Kod nas je NBS preuzela ulogu regulatora i operatora. Srbija je i regionu ispred ostalih zemalja kada je razvoj instant plaćanja u pitanju. Instant plaćanje za banke je obavezno - rekao je Branislav Popović iz kompanije Payten koja je zajedno sa PKS razvila ovu aplikaciju.

I. Milovanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.