NavMenu

Beograd jedan od najjeftinijh velikih gradova za život - Na 181. mestu na listi od 209

Izvor: Tanjug Četvrtak, 17.10.2019. 10:47
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock)
Beograd se na rang listi 209 najskupljih velikih svetskih gradova za život u 2019. godini našao na 181. mestu, dok prvu poziciju, drugu godinu zaredom, drži Hong Kong, prema najnovijem istraživanju njujorške konsultantske kompanije Mercer.

Pored Hong Konga, na listi prvih 10 najskupljih gradova sveta još sedam je iz Azije: Tokio (2), Singapur (3), Seul (4), Šangaj (6), Ašhabat (7), Peking (8), i Šendžen (10). Među vodećom desetorkom se našao i jedan evropski grad - Cirih na petom mestu, kao i američka metropola Njujork na devetoj poziciji.

Kada je reč o našem regionu, najskuplji grad za život je Ljubljana koja je zauzela 142. mesto, a slede Zagreb (143), Budimpešta (164), Tirana (166), Bukurešt (176) i Sofija.

Prema rang listi Mercera u regionu su od Beograda jeftiniji za život Sarajevo (194) i Skoplje, koje se sa plasmanom na 201. mesto našlo u društvu 10 najjeftinijih gradova za život, zajedno sa Tunisom, Taškentom, Karačijem, Biškekom, Islamabadom.


Redovno godišnje istraživanje Mercera je obuhvatilo analizu troškova 200 stavki u svakom gradu, uključujući smeštaj, transport, odeću, hranu i zabavu, i poredeći cene svakodnevnih proizvoda kao što su litarska flaša vode, šoljica kafe, litar mleka, benzina, par farmerica, ulaznica za bioskop.

Primera radi, večernji izlazak za dve osobe, koji uključuje taksi, večeru u restoranu i bioskopske ulaznice u Pekingu košta 163 USD, u Varšavi 98 USD, Meksiko Sitiju 90 USD, a u Johanesburgu 71 USD, objavljeno je na veb sajtu njujorške konsultantske kuće.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.