Izvor: eKapija | Četvrtak, 17.10.2019.| 10:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

FOCUS publikacija kompanije Coface - Ekonomska aktivnost CIE dobra, insolventnost u padu, rizici iz globalnog okruženja

Ilustracija (Foto: Konstantin Chagin/shutterstock.com)
Kompanija Coface objavila je Fokus publikaciju na temu "Nesolventnost u centralnoj i istočnoj Evropi", čiji je autor Grzegorz Sielevicz, ekonomista za centralnu i istočnu Evropu.

U tekstu se navodi da su prosečne insolventnosti ponderisane BDP-om u 2018. godini pale za 4,2%, suprotno povećanju postupaka zabeleženih godinu dana ranije. U 2018. je došlo do smanjenja stečajnih postupaka u deset zemalja, dok su porasli samo u četiri zemlje.

- Međutim, ekomomske perspektive zemalja centralne i istočne Evrope (CIE) izgledaju mnogo manje uzbudljivo: usporavanje evrozone, eskalirajući trgovinski rat SAD i Kine i nejasan proces izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije zabrinjavaju izvoznike zbog potencijalnog uticaja i na njihova poslovanja i na ekonomije u centralnoj i istočnoj Evropi. U stvarnosti, slabiji tempo rasta koji se očekuje u regiji CIE uglavnom će biti posledica uticaja, direktnih i indirektnih, sporije spoljne tražnje. Očekuje se da će prosečni rast zemalja CIE dostići 3,6% u 2019. godini i 3,2% u 2020. godini - navodi se.

Ističe se i da će trpeti sektori, koji su snažno izloženi stranim tržištima, kao što su automobilska industrija i sektori koji je snabdevaju delovima i komponentama, odnosno hemijski i metaloprerađivački sektor:

- Štaviše, saobraćajni sektor će takođe biti pogođen i to se uglavnom odnosi na zemlje sa jakim prisustvom na inostranim tržištima, poput Poljske, baltičkih zemalja, Mađarske i Rumunije.

Više pročitajte u publikaciji ispod.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.