NavMenu

Obnova zvonika na hramu u Pančevu, čiji je ikonostas vrhunac crkvenog slikarstva Uroša Predića, vredna 14 miliona dinara

Izvor: RTV Četvrtak, 17.10.2019. 09:42
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Nenad Cavoski)
Rekonstrukcija jedinstvenog zvonika na Hramu Preobraženja Hristovog u Pančevu je u toku. Istovremeno traju pripreme za obnavljanje fasade hrama, koji je spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Crkva preobraženja Hristovog biser je crkvene arhitekture i umetnosti novijeg doba. Gradili su je i ukrašavali značajni majstori poslednje četvrtine 19. veka, a najznačajniji među njima su arhitekta Svetozar Ivačković i slikari Uroš Predić i Stevan Aleksić.

Ova građevina jedinstvena je po mešavini različitih dobro uklopljenih stilova, tornju zvonika izdvojenom od samog hrama visokom preko 40 metara koji je mešavina vizantijskog i romaničkog stila, ali i po monumentalnoj kupoli koja se završava lanternom po uzoru na romaničke crkve u zapadnoj Evropi.

Reprezentativni višedelni prozori ukrašeni su stubićima i reljefima po uzoru na crkve moravske arhitekture.

Ikonostas je oslikao Uroš Predić i on predstavlja vrhunac njegovog crkvenog slikarstva. Tvrdi se da je lik Svetog Nikole zapravo Predićev autoportret, kao što su i likovi ostalih svetitelja portreti ljudi iz Predićevog okruženja.

Freske su delo takođe poznatog slikara tog vremena Stevana Aleksića, i mada malobrojne predstavljaju vredna umetnička dela.

Čitava građevina zahteva ozbiljnu rekonstrukciju spolja i restauraciju unutrašnjeg prostora. Ikonostas je već zasjao nakon što je očišćen, a u toku su radovi na obnavljanju tornja u koje je Pančevo uložilo tri miliona dinara a Ministarstvo kulture 11 miliona dinara.

Za konzervatorsko-restauratorske radove na sanaciji i restauraciji fasade i dekorativne plastike na zvoniku Preobraženske crkve u Pančevu angažovani su Gramar Beograd, Niković Company d.o.o. Beograd i Ornament-Investinženjering Beograd.


Osnovni izazov je nalaženje odgovarajućih materijala za rekonstrukciju.

- Trebalo bi da se vrate materijali od kojih je ona zapravo rađena, kad je građen sam zvonik, kako je malterisana. To su krečni malteri, koji se danas vrlo retko rade. Kamen je u laboratoriji na ispitivanju da bismo mogli da pronađemo dobar način kako će se on konsolidovati, a da to bude što manje vidljivo - rekla je Jasmina Vujović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančeva.

Zahvaljujući pomoći države i Zavoda za zaštitu spomenika kulture obnovljen je i pozlaćeni krst na kupoli preobraženjskog hrama, a svi se nadaju da će naredne godine početi rekonstrukcija fasade crkve.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.