NavMenu

Zapadna Srbija interesantna destinacija kineskim turistima

Izvor: Politika Četvrtak, 17.10.2019. 09:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bane.m/shutterstock.com)Ilustracija
To što je Kina daleko, preko pola sveta, ne smeta kineskim turistima da u sve većem broju pohode zapadnu Srbiju. Otkrivaju oni i redovno fotografišu znamenitosti Užica, lepote Zlatibora i Tare, krivudave osmice šarganske pruge, čari reke Drine i čuvenu kućicu na njoj… Pa i živopisnu prirodu kosjerićkih sela gde se za goste iz Kine "svadbe bez matičara" organizuju.

– Kinezi će u ovoj godini biti na drugom mestu po broju stranih turista u turističkoj regiji zapadna Srbija. Privlači ih ovo atraktivno područje, posebno planine i kulturno-istorijsko nasleđe našeg kraja. Recimo, masovno posećuju i fotografišu bajinobaštansku "Kućicu na steni", zato smo uz ulaganja Ministarstva turizma tu uredili odmorište. Povećanju kineske posete doprinelo je ukidanje viza i činjenica da oni traže nove zanimljive destinacije. A kada dođu u Srbiju za vreme svog odmora posete i okolne zemlje: BiH, Crnu Goru, Hrvatsku – kaže za Politiku Miroslav Rađen, direktor TO regije zapadna Srbija, dodajući da je zadatak turističkih radnika regiona da u narednom periodu ponude nove zajedničke programe.

Zlatibor je glavni turistički centar ovog kraja, sa tradicijom organizovanog turizma dugom 126 godina, najposećenija planina Srbije. Poslednjih godina obara rekorde u posećenosti, a broj stranih posetilaca već je dostigao trećinu ukupnog broja gostiju Zlatibora. Kinezi su u toj cifri sve zastupljeniji.

Kako je rekao Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor, prošle godine oni su bili odmah iza turista iz Crne Gore i BiH, a ove sezone udvostručena je poseta Kineza, tako da će u 2019. možda biti i najbrojniji inostrani posetioci Zlatibora.

I u Užice, centar regije, dolazi sve više turista iz Kine. Upoznaju znamenitosti grada i nasleđe iz prošlih vremena: najstariju hidrocentralu, Stari grad, Kadinjaču i drugo (a da bi videli veliki bronzani Titov spomenik treba da se zavuku iza zgrade muzeja). Užice je krajem prošle godine potpisalo povelju o bratimljenju sa 125 puta brojnijim kineskim gradom Harbinom. U užičkom naselju Pora već nekoliko godina uspešno radi dečji vrtić srpsko-kineskog prijateljstva "Jihai Mama Vong". Vrtić je napravljen uz donaciju od 340.000 EUR kineske "Jihai grupe" čija predsednica Linda Vong (koju zbog dobročinstava deca u Kini zovu Mama Vong), rado dolazi u grad na Đetinji. Ovde je bila i početkom prošle sedmice prilikom obeležavanja Dana grada Užica.

Pre dve godine kineski privrednici su u velikom broju posetili Užice i razgovarano je o proširenju saradnje. Uz ostale užičke razvojne projekte, kineskim privrednicima ponuđeno da u selu Kremna prave etno-selo iz vremena proroka, budući da sve više turista iz Kine pohodi kompleks "Kremansko proročanstvo".

Posebna atrakcija s turistima iz Kine u poslednje vreme događa se u selu Kosjerićka Mionica, u poznatom turističkom domaćinstvu "Gostoljublje" porodice Sredić. Tu se organizuje srpska tradicionalna svadba, ali s mladom iz Kine. Kao igra i turistička avantura, naravno, nije to prava svadba. Ipak, Kinezi ovo vole i u sve većem broju rezervišu dolazak na takvu ceremoniju.

Kako kaže Željko Sredić iz "Gostoljublja", na toj svadbi bez matičara zainteresovanim gostima iz Kine dodeljuju se uloge iz naše svadbarske tradicije: mlade i mladoženje, devera, starog svata, čauša, svatova… Svi su u srpskoj narodnoj nošnji, u svadbenoj povorci idu za nevestu, koja zatim baca jabuku preko krova, s tim što je sporazumevanje na engleskom, kineskom ili srpskom. Prvo se za ovaj čin bira mlada, a ako Kinezi nemaju mladoženju, onda im ovde daju kakvog lokalnog momka koji glumi njenog izabranika.

Učešće u ovoj svadbi kineski turisti lepo plate. Taj zanimljiv program osmislilo je mioničko udruženje "Vesnik" uz podršku TO Kosjerić, s namerom da se kineskom gostu ponudi nešto više od razgledanja i fotografisanja okoline, kroz spoj igre i upoznavanja naših običaja. Za "mioničku svadbu" uvek ima interesovanja Kineza, a ona sve više zanima i domaće turiste.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.