Izvor: B92 | Sreda, 16.10.2019.| 20:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ponavlja se tender za JAT tehniku

Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)
Ministarstvo privrede poništilo je postupak privatizacije JAT Tehnike pre nekoliko dana, a kako je potvrđeno portalu B92, ponavlja se drugi javni poziv.

Naime, tender se ponavlja iz proceduralnih razloga, što znači da je u procesu prethodnog bilo malih nepravilnosti.

- Poništava se postupak prodaje kapitala subjekta privatizacije JAT-Tehnika društvo sa ograničenom odgovornošću za održavanje i popravku vazduhoplova iz Surčina. Sve do sada preduzete radnje u vezi sa ovim postupkom stavljaju se van snage - rečeno je za portal B92 u Ministarstvu privrede.

Ministarstvo privrede je objavilo 24. juna prvi javni poziv za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala JAT-a, a početna cena na javnom nadmetanju iznosila je 100% procenjene vrednosti kapitala, odnosno 20,4 mil EUR.

Odlukom Ministarstva privrede od 1. avgusta ovaj postupak je proglašen neuspešnim, a drugi poziv objavljen je 2. septembra.

Tokom trajanja ovog postupka, ustanovljeno je da postoje određena pitanja u vezi sa sprovođenjem postupka privatizacije koja je potrebno prethodno razmotriti i rešiti kako bi se ovaj postupak sproveo na ispravan i efikasan način.

JAT tehnika je preduzeće u vlasništvu države koje se odvojilo od JAT-a 2006. godine. Ranije je najavljivano da je ova kompanija već trebalo da nađe kupca, ali se na tender za privatizaciju 2008. godine niko nije javio, iako je vrednost kompanije svojevremeno procenjivana na 100 do 200 mil EUR.

Svojevremeno, za kupca JAT tehnike konkurisao je i arapski fond Mubadala i to preko švajcarske firme SR Technics services u kojoj je imala većinski udeo.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.