Izvor: eKapija | Sreda, 12.10.2005.| 12:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

(Masmi 2005) Koliko poznajemo i koristimo proizvode različitih proizvođača iz SCG i Hrvatske ?

Tokom 2005. godine na teritoriji Srbije i Crne Gore, kao i na teritoriji Hrvatske, MASMI Beograd i MASMI Adriatica sproveli su dva telefonska istraživanja sa ciljem da se utvrde:

  • stepen poznatosti i korišćenje hrvatskih, odnosno srpsko-crnogorskih proizvoda
  • stavovi ispitanika o trenutnim i budućim odnosima SCG i Hrvatske
  • stavovi ispitanika o investicijama jedne u drugu zemlju
  • namere i razlozi posete Hrvatskoj od strane ispitanika iz SCG, kao i namere i razlozi posete Srbiji i Crnoj Gori od strane ispitanika iz Hrvatske

Terenski deo istraživanja sproveden je:

o u Srbiji i Crnoj Gori, u martu 2005, na nacionalno reprezentativnom uzorku od 500 ispitanika uzrasta od 18 do 74 godine

o u Hrvatskoj, u julu 2005, na nacionalno reprezentativnom uzorku od 500 ispitanika uzrasta od 18 do 64 godine

Spontana poznatost proizvođača iz Srbije i Crne Gore sa jedne i proizvođača iz Hrvatske sa druge strane

Preko dve trećine ispitanika iz Srbije i Crne Gore (72%) spontano navodi bar po jednog proizvođača iz Hrvatske, dok ispitanici iz Hrvatske u mnogo manjem broju (41%) navode da poznaju proizvođače iz Srbije i Crne Gore.

Najviše ispitanika iz SCG prvo pomisli na hrvatskog proizvođača „Kraš“, dok ispitanicima iz Hrvatske, od proizvođača iz SCG, prvo na pamet pada „Zastava“.

(Foto: b)

Prilikom navođenja proizvođača koje poznaju, ispitanici iz obe zemlje prave i dva tipa grešaka. U nekim situacijama oni poistovećuju marku proizvoda sa proizvođačem, dok u drugim situacijama mešaju zemlju porekla proizvođača. Tako su se na listi prvopomenutih proizvođača našli npr. MB pivo i Vegeta kao marke proizvoda, ali i proizvođači Vitaminka iz Makedonije i Knorr iz Slovenije.


Kraš i Zastava čvrsto drže lidersku poziciju i kada posmatramo ukupnu spontanu poznatost, tj. sve proizvođače kojih se ispitanici sete bez pomoći i navođenja.

Od prvih pet proizvođača iz SCG koje ispitanici iz Hrvatske spontano navode, čak četiri pripadaju konditorskoj industriji. Kada „zavirimo“ u starosnu strukturu ovih ispitanika, iz grupe se izdvaja jedino Jaffa Crvenka, gde je skoro polovina onih koji navode ovog proizvođača uzrasta od 18 do 34 godine. Preostala četiri sa „top 5“ liste navedenih proizvođača iz SCG više poznaju ispitanici stariji od 34 godine.

Sa druge strane, Kraš se izdvaja kao hrvatski proizvođač koji u većoj meri nego ostale proizvođače navedene među prvih pet, poznaju mlađi ispitanici iz SCG uzrasta od 18 do 34 godine (skoro 50%). Rade Končar i Gavrilović su u najvećoj meri poznati ispitanicima starijim od 44 godine.

(Foto: b)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.