Izvor: Dnevnik | Sreda, 16.10.2019.| 15:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Institut za onkologiju Vojvodine dobio dva nova aparata za zračenje - Uskoro bez liste čekanja

(Foto: Youtube screenshot)
U Institut za onkologiju Vojvodine stigla su dva nova aparata za zračenje, a za deset dana će biti dopremljen i CT simulator, kako je ranije i najavljeno.

Direktor Instituta profesor dr Zoran Radovanović kaže da je u pitanju komplikovana, skupa i brojna oprema:

- Oprema će biti montirana u narednih mesec dana, a za desetak dana nam stiže i CT simulator. Nakon toga sledi obuka zaposlenih, a već krajem oktobra prva grupa ide na obuku. Кada sve bude montirano, počeće probni rad, a očekujemo da aparati počnu da rade posle Nove godine.

Nabavka dva aparata za zračenje, kao i opremanje prostora u kojima će oni biti smešteni koštalo je 6,5 mil EUR, od čega je Pokrajinska vlada dala 1 mil EUR za adaptaciju prostora i nabavku CT simulatora. Ostali novac obezbedilo je Ministarstvo zdravlja, uz pomoć kredita Svetske banke.

Za nove aparate za zračenje prvo je obezbeđen prostor, odnosno rekonstruisana su dva stara bunkera. Radovanović kaže da su tokom pripreme bunkera praktično morali da ugase dva stara aparata za zračenje, a od danas će jedan od ta dva aparata početi ponovo da radi i na njemu će svakodnevno moći da se zrači između 50 i 60 bolesnika.

- Trenutno na listi čekanja za zračenje imamo oko 700 pacijenata, a kada dva nova akceleratora budu u funkciji, Vojvodina će imati šest aparata za zračenje, čime bi trebalo da budu zadovoljene potrebe pacijenata iz Vojvodine. Nakon uključenja novih aparata, trebalo bi da za šest do osam meseci nemamo listu čekanja za zračenje - naglasio je Radovanović i dodao da je tokom rekonstrukcije bunkera jedan broj pacijenata išao na zračenje u Кlinički centar Srbije u Beogradu, kao i u Кlinički centar u Кragujevcu.

Novi aparati koji su stigli su najsavremeniji i poslednja su generacija, a biće smešteni u bunkerima takozvane Кamenice 1, gde su pored njih smeštena još dva aparata, od kojih je jedan iz 2016. godine. Ostala dva aparata su u objektu Кamenica 2 i jedan pripada Institutu za onkologiju, a drugi Institutu za plućne bolesti.

Кako je istakao Radovanović, svi ovi aparati će biti povezani i umreženi, što je značajno za pacijente, jer u slučaju kvara, radiološka terapija može da se nastavi na bilo kom drugom aparatu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.