Izvor: Startit | Sreda, 16.10.2019.| 14:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vlada poziva na razgovore o paušalcima - Pogledajte termine sastanaka

Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)
Vlada Srbije najavila je izmene Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koji će sadržati test samostalnosti preduzetnika paušalaca. Iako se iz nadležnog Ministastva finansija još nisu zvalnično oglasili ovim povodom, Vlada je najavila da će u nekoliko gradova u Srbiji - Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu - biti organizovani informativno-konsultativni sastanci na ovu temu.

Plan je da predstavnici Vlade i poreske struke na ovim sastancima obrazlože najavljene izmene, saslušaju mišljenja i sugestije i odgovore na pitanja zainteresovanih.

Termini sastanaka:

- Niš: 17. oktobar, 11-13h, Startup centar na Elektronskom fakultetu, Aleksandra Medvedeva 14
- Kragujevac: 17. oktobar, 16-18h, Biznis inovacioni centar, Trg Topolivaca 4
- Novi Sad: 21. oktobar, 11-13h, Privredna komora Vojvodine, Hajduk Veljkova 11
- Beograd: 21. oktobar, 16-18h, Kulturni centar Beograda, Trg republike 5/1, Galerija Artget

Važno je napomenuti i da iz Vlade najavljuju da bi ovaj zakon već u novembru mogao biti usvojen u Narodnoj skupštini, a po prvi put se kao mogući termin za početak primene ovih mera pored januara, pominje i 1. mart 2020. godine.

Test samostalnosti, kako je najavljeno, sadržaće devet kriterijuma kojim bi se proveravala samostalnost preduzetnika u odnosu na nalogodavca, a opširnije o tome ko će rešavati test i šta čeka one koji ne prođu, čitajte u posebnoj vesti.

Nikola Jovanović direktor odeljenja za poresko savetovanje međunarodne savetodavne, konsultantske i revizorske kompanije Confida, za naš portal pojasnio je kriterijume u testu samostalnosti, a opširnije o tome, čitajte u posebnoj vesti.

Vlada Srbije najavila je poreski podsticaj za novo zapošaljavanje u kompanijama koji povećavaju broj zaposlenih, uključujući i zapošljavanje maldih koji tek ulaze na tržište rada, kao i pravnu sigurnost u pogledu poresko-pravnog tretmana prilikom angažovanja preuzetnika. Na izradi novog paketa mera olakšica koje će pratiti test samostalnosti učestvovali su Inicijativa Digitalna Srbija i Vojvođanski IKT klaster, a opširnije o olakšicama, čitajte u posebnoj vesti.

Odgovore o predloženim merama pokušali smo da dobijemo i od Ministarstva finansija, ali do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili nikakav komentar, niti bliže objašnjenje navedenih kriterijuma. Bez komentara su i u Poreskoj upravi kojima smo takođe uputili pitanja u vezi sa najavljenim izmenama angažovanja paušalaca.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.