Izvor: Beta | Sreda, 16.10.2019.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

U planu gradnja nove zgrade ETF-a i dva naučna kampusa na Novom Beogradu

Ilustracija (Foto: Goodluz/shutterstock.com)
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da je u planu izgradnja nove zgrade Elektrotehničkog fakulteta (ETF) u Beogradu, kao i dva naučna kampusa u Novom Beogradu.

- Pregovaramo oko kredita za izgradnju nove zgrade ETF-a. Gradimo dva kampusa na Novom Beogradu, u jednom će biti smešten Umetnički fakultet, a u drugom Biološki, Geografski i Fakultet bezbednosti - kazao je Šarčević novinarima posle skupa u Beogradu o digitalizaciji obrazovanja u Srbiji.

Kako je objasnio, zgrada ETF-a treba da se projektuje u zoni iza sadašnje zgrade tog fakulteta, gde ima oko 7.000 m2 za novi tehnički kampus.

Takođe, Šarčević je kazao da će radovi na proširenju Fakulteta organizacionih nauka (FON) od 7.000 kvadrata, koji su bili usporeni zbog problema sa dozvolama, početi posle obeležavanja godišnjice osnivanje tog fakulteta.

- Danas smo pričali i o veštačkoj inteligenciji, već smo potpisali ugovor sa kineskom kompanijom Red dragon koja se time bavi. Ministarstvo prosvete je sada zaduženo da oformi trening centre za robotiku - rekao je on.

Šarčević je kazao da su ti trening centri planirani u Beogradu, Novom Sadu i, najverovatnije, u Trsteniku.

- Otvaranjem tih centara moći će da se umreže inženjerske studije znanja sa Univerziteta u Novom Sadu, beogradskih fakulteta iz te oblasti i kragujevačkog i niškog univerzieta - istakao je on.

Govoreći o digitalizaciji osnovnog i srednjeg obrazovanja, Šarčević je kazao da će njegovo ministarstvo prvi put u svom budžetu imati 840 miliona dinara, koji će deliti sa Kancelarijom za informacione tehnologije za kupovinu računara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.