NavMenu

Klinički centar Vojvodine nabavio aparat za merenje ćelija u krvi i kostnoj srži - Moguća savremena dijagnostika akutnih leukemija

Izvor: Dnevnik Sreda, 16.10.2019. 09:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dragon Images/shutterstock.com)Ilustracija
Najmoderniji aparat za protočnu citometriju, odnosno merenje ćelija u krvi i kostnoj srži, stigao je u Centar za laboratorijsku medicinu Kliničkog centra Vojvodini i zahvaljujući njemu podignut je nivo lečenja u hematologiji.

Upravnica Klinike za hematologiju KCV profesorka dr Ivana Urošević kaže da su prvi u Srbiji koji su nabavili ovaj aparat najnovije generacije.

- Aparat meri ćelije u krvi i kostnoj srži, odnosno u biološkom uzorku i značajan je jer daje objektivnu, brzu i tačnu analizu karakteristika ćelija. Najznačajniji je u hematologiji, ali i u patologiji i biohemiji. On analizira unutrašnjost, a ne površinu ćelije. Značaj za hematologiju je što definiše vrstu akutnih leukemija i što odjednom radi karakteristike ćelija i to velikog broja ćelija i brojnih parametara. Savremena dijagnostika akutnih leukemija podrazumeva primenu ovog aparata - kazala je dr Urošević i dodala kako do sada takve analize nisu mogle da se rade u Kliničkom centru Vojvodine, već su uzorke slali na analizu van kuće.

Leukemije nisu iste i različite leukemije se različito leče, jer nemaju isti terapijski pristup. Starije generacije ovog aparata postoje u više zdravstvenih ustanova, ali je ovo što je dobio KCV najmodernija oprema i nema je niko drugi u Srbiji.

- Značajno je što je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo prepoznao važnost nabavke ovog aparta, zbog pacijenata koji se leče kod nas. Sada je otvoreno novo poglavlje molekularne dijagnostike bolesti krvi u Vojvodini. Mogu da se rade i analize bolesti sa imunološkim deficitima, kao što je AIDS, ali i druga oboljenja, a pored toga mogu da se rade i analize svih bioloških uzoraka iz periferne krvi, likvora, kostne srži - navela je dr Urošević.

Osim toga, zahvaljujući analizama, moguće je bolje praćenje stanja obolelih, što daje i bolje šanse za preživljavanje.

- Aparat određuje zaostale maligne ćelije nakon lečenja, koje se ne vide standardnim dijagnostičkim metodama, čime se usmerava dalja terapija i sprečava razbuktavanje bolesti, jer aparat može da vidi jednu od milion ćelija. Ovim je podignut nivo lečenja u hematologiji, kao u potpuno razvijenim zdravstvenim sistemima - napomenula je dr Urošević.

Prema njenim rečima, značaj aparata je i u transplantacionoj medicini, odnosno prilikom transplantacije kostne srži. Naime, aparat broji ćelije potrebne za oporavak kostne srži nakon hemioterapije. Broje se matične ćelije kako bi se videlo da li je broj ćelija dovoljan za transplantaciju.

- Svake godine imamo od 50 do 60 novootkrivenih akutnih leukemija i aparat će se koristiti za njih, ali i za praćenje bolesti kod onih kojima je leukemija ranije otkrivena. Sada su nam za dijagnozu potrebna dva do tri dana, da se analizira urozak sa postavljanjem dijagnoze, a do sada nam je trebalo od sedam do 10 dana, pa i više, a bez dodatnih analiza, nije se znalo koja je vrsta leukemije - napomenula je dr Urošević.

Standard u kliničkom lečenju

Aparat za protočnu citometriju smešten je u Centru za laboratorisjku medicinu, a upravnik Centra dr Velibor Čabarkapa kaže kako će se primena aparata osim u hematologiji, razvijati u svim pravcima i koristiće se i u drugim medicinskim granama, kao i u transplantaciji solidnih organa.

Aparat je instaliran pre mesec dana, nakon čega je usledila dvonedeljna obuka zaposlenih koji će raditi na njemu, a potrebna je još jedna kontrola, pre nego što aparat bude svakodnevno korišćen.

- Do kraja godine potpuno ćemo ovladati metodom i ona će biti standard u kliničkom lečenju - rekao je dr Čabarkapa i napomenuo da je dogovorena dalja edukacija kadra u vodećim svetskim centrima.

- Moguće je i praćenje rezistencije na lekove i to što je jako značajno na citostatike, jer se na taj način bira najbolji citostatik - kazao je dr Čabarkapa i dodao kako je aparat košta 250.000 EUR, a reagense koji se koriste u analizama odobrava Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Do sada se biopsija kostne srži radila imunohistohemijskom analizom, što je manje osetljiva metoda i čekalo se duže na rezultat od analize protočnom citmetrijom, koju sada mogu da izvode.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.