Izvor: eKapija | Utorak, 15.10.2019.| 18:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

CNN svrstao Air Serbia među deset najstarijih avio-kompanija na svetu

(Foto: Teodora Brnjoš)
Jedna od najvećih globalnih medijskih mreža CNN, u tekstu koji prenosi i na naslovnoj stranici svog portala, izdvojila je najstarije svetske avio-kompanije i tom prilikom dala veliki prostor i srpskom nacionalnom avio-prevozniku uz osvrt o osnivanju i razvoju.

Navodeći da u godini u kojoj industrija proslavlja vek postojanja, mnoge kompanije nisu preživele, CNN podseća na kompanije koje i danas posluju. Tako se Air Serbia našla na osmom mestu najstarijih avio-kompanija na svetu.

U tekstu se podseća da je godina osnivanja 1927. i predstavlja kako je izgledao životni put sada najvećeg avio-prevoznika u regionu, koji danas leti na 61 destinaciju sa svoja dva matična aerodroma u Srbiji.

Kako navodi CNN, Air Serbia potiče od nekoliko aviokompanija koje su bile nacionalni prevozioci Jugoslavije (odatle potiče njen kôd JU), počevši sa Aeroputom u 1927. i Jat Airwaysom iz 1948.

- U godinama hladnog rata, JAT je razvio široku saobraćajnu mrežu, sa opremom uvezenom kako iz istočne tako i iz zapadne Evrope, u skladu sa pozicijom Jugoslavije kao nesvrstane zemlje – navodi se u tekstu.

Posle raspada Jugoslavije, JAT je postao nacionalni prevoznik Srbije. Godine 2013, Etihad je otkupio 49% udela u kompaniji, koja je zatim započela veliki proces rekapitalizacije i promene imena kojim se transformisala u Er Srbiju, podseća se u tekstu CNN-a.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.