Izvor: B92 | Utorak, 15.10.2019.| 18:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

FAP modernizuje oklopno vozilo BOV - Do kraja godine ugovori sa vojskom vredni 4 mil EUR

(Foto: Youtube screenshoot)
FAP korporacija a.d. Priboj i Uprava za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane potpisali su danas (15. oktobra 2019.) ugovor o modernizaciji borbenog oklopnog vozila Vojske Srbije, poznatijeg kao BOV.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je pogone montaže FAP-a, gde su prikazane trenutne aktivnosti koje se vrše na vozilima za potrebe Vojske Srbije, i izjavio da su FAP i Priboj strateško opredeljenje Srbije.

- Vojska Srbije se intenzivno oprema i jača. Ona čuva svoje postojeće kapacitete, svoje postojeće sposobnosti, ali ih i značajno unapređuje. Vojska mora da bude snažnija, mora da bude jača, naši vojnici moraju da rade na novim i savremenim sredstvima, a za to nam je itekako potreban FAP - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, a prenela agencija RINA.

Vulin je naglasio da Srbija neće dozvoliti da FAP prestane da postoji.

- FAP je ušao u jednu potpuno novu tehnološku ligu. To je veliki napredak za nas da je FAP u stanju da se modernizuje i da, oni što je do njega, u potpunosti unapredi borbeno oklopno vozilo pešadije, da je u stanju da remontuje naše "ognjeve", da na veoma zahtevnom tržištu uvek bude prvi i da uvek bude u stanju da ispuni svaki zahtev Vojske Srbije - naglasio je ministar.

Vulin je dodao da će do kraja ove godine FAP samo sa Vojskom Srbije ugovoriti oko 4 mil EUR, što garantuje i opstanak FAP-a i ljudi u Priboju.

- Na FAP-u je da radi, a na nama je da obezbedimo sredstva, da obezbedimo da ova fabrika postoji i funkcioniše. Vojska Srbije će nastaviti da se intenzivno oprema, intenzivno jača i uvek, na prvom mestu, od domaćeg proizvođača. Uvek ćemo birati, kad možemo da biramo, domaću pamet i domaće znanje, jer samo ono što sami proizvedemo to je zaista naše i to niko ne može da vam oduzme. Vojska Srbije u najvećoj meri mora da bude oslonjena na domaće proizvođače - dodao je ministar.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.