Izvor: eKapija | Utorak, 15.10.2019.| 16:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Financial Times dodelio 4 nagrade Slobodnoj zoni Pirot - Planirana ulaganja od 50 mil EUR

Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)
Prepoznajući najbolje slobodne zone na svetu za direktna strana ulaganja, fDi magazin GLOBALNIH SLOBODNIH ZONA 2019., koji je publikacija magazina Financial Times, dodelio je nagrade Slobodnoj zoni Pirot u 4 kategorije.

Što se tiče izbora urednika, Slobodnoj zoni Pirot dodeljena je nagrada za podršku okolnim područjima:
- Slobodna zona Pirot u Srbiji je zaslužna za podršku svom okruženju. Po prvi put se 11 hektara teritorija slobodne zone proširuje na nerazvijene i devastirane susedne opštine Dimitrovgrad i Babušnica. Proširenje će omogućiti otvaranje 121 radnog mesta. Kompanija Eco Rubber će započeti proizvodnju u Dimitrovgradu 2019. godine, uloživši 2,5 mil EUR u novu fabriku za recikliranje otpadnih guma - navedeno u magazinu za strane direktne investicije globalnih slobodnih zona 2019 (fDi magazine – GLOBAL FREE ZONES OF THE YEAR 2019).

Kada je reč o posebnim nagradama, Slobodna zona Pirot je nagrađena za dobru povezanost, imajući u vidu blizinu Koridora Xc i projekat Logistički centar Pirot:

- Izgradnja Panevropskog koridora Xc koji povezuje grad Beograd sa Sofijom i Istambulom, čime će strateška pozicija Slobodne zone Pirot biti učvršećena na Balkanu. Priključak koji povezuje autoput Koridora Xc i Zonu nalazi se na 300 metara od ulaza u Slobodnu zonu Pirot. Logistički centar sa dva glavna infrastrukturna dela - železničko-putni terminal i 35 hektara zemljišta infrastrukture za skladišta, fabrička postrojenja i druge prateće objekte, omogućiće prevoznicima da preusmere tranzitnu robu sa puta na železnicu.

Što se tiče proširenja, u Slobodnu zonu Pirot planirano je ulaganje 50 mil EUR u narednom periodu od strane postojećih korisnika, objavljeno je na sajtu Zone.

Takođe, u magazinu je navedeno da investitori u slobodnoj zoni Pirot imaju pristup opšim podsticajima na nivou zemlje, uključujući niske poreske stope; bez PDV-a i carine na uvezene sirovine; da nema carine na uvezene mašine i rezervne delove i nema carina i PDV-a na građevinski materijal, a kompanije imaju koristi od podsticaja koje pruža grad Pirot, uključujući lokalne takse.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.