NavMenu

Kinezi ulažu u razvoj mladih robotičara sa FTN-a

Izvor: Radio 021 Utorak, 15.10.2019. 14:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: asharkyu/shutterstock.com)Ilustracija
Delegacija kineske kompanije NetDragon boravila je proteklih dana u Novom Sadu kako bi se upoznala sa razvojem Centra za veštačku inteligenciju, robotiku i obrazovne tehnologije osnovanog pri Fakultetu tehničkih nauka.

Planirano je da ovaj Centar bude oslonac najveće kineske gejming i ed-tech (education technologies) kompanije i njenog razvojnog centra koji će uskoro biti otvoren upravo u Novom Sadu.

Predsednik kompanije "NetDragon" Liu Dejian ocenjuje da je veoma važno da budu prisutni u Novom Sadu i da učestvuju u razvoju mladih robotičara.

- Imamo veoma snažne programe za robotiku i želimo da radimo sa ovdašnjim studentima i nastavnim kadrom. Veštačka inteligencija postala je deo našeg svakodnevnog života i upravo je iz tog razloga važno da studenti kroz studije razvijaju svoja znanja i veštine - rekao je Dejian.

Centar će biti vezan za Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment, a Liu Dejian smatra da Srbija ima vrhunske naučnike iz oblasti robotike.

Direktor ovog Departmana Bojan Lalić veruje da će novoformiranim Centrom za veštačku inteligenciju, robotiku i obrazovne tehnologije uspeti da doprinesu tome da kineska kompanija dođe u Novi Sad sa svojim razvojnim timom.

- Centar ne samo da će ponuditi idealne uslove za rad studentima i naučnicima, već će omogućiti i prostor za otvaranje novih radnih mesta. Iskreno se nadam da ćemo u budućnosti i sami prodavati znanje širom sveta. Gospodin Dejian je već četvrti put u Novom Sadu zahvaljujući intezivnoj saradnji Instituta "Pojas i put" sa Kinom i smatram da je sada jako dobar trenutak da krenemo sa realizacijom zajedničkih planova - poručuje Lalić.


Predstavnici kompanije NetDragon boravili su inače u Srbiji na Četvrtoj Kina-CIEZ konferenciji o saradnji u inovacijama koja je održana u Beogradu i na kojoj je učestvovalo preko 300 kineskih predstavnika industrijskih parkova, poslovnih inkubatora, univerziteta, instituta, kompanija, investicionih fondova i statapova.

Na konferenciji je usvojena deklaracija o saradnji u inovacijama i koja bi trebalo da utiče na prikaz Srbije kao zemlje koja ima inženjere sa kapacitetom da inoviraju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.