Izvor: Balkan Green Energy News | Utorak, 15.10.2019.| 14:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Najveći Tesla Powerpack sistem u Evropi pušten u rad u Sloveniji (VIDEO)

(Foto: YouTube/screenshot)
Slovenačka firma NGEN svečano je pustila u rad prvi sistem baterija za skladištenje električne energije kompanije Tesla (Tesla Powerpack) u Jesenicama, na severozapadu Slovenije. Ovo je najveći Tesla Powerpack sistem u Evropi.

Investicija u skladište električne energije kapaciteta 12,6 MW/22,2 MWh, uključujući izgradnju, instalaciju i svu opremu, dostigla je 15 mil EUR.

Skladište koje je instalirano koristiće se za balansiranje frekvencije elektroenergetske mreže, za smanjenje neravnoteže bilansnih grupa i pružanje fleksibilne podrške ostalim učesnicima na energetskom tržištu, posebno većim potrošačima, navodi se u saopštenju firme NGEN.

U narednih osam meseci u Sloveniji će biti instaliran još jedan sistem baterija za skladištenje energije, piše Balkan Green Energy News.

NGEN, takođe, razmatra mogućnost saradnje sa drugim kompanijama na instaliranju baterija, čije upravljanje bi bilo kontrolisano softverom ove firme, kao i pružanje tehničke podrške na međunarodnom tržištu.

Studije pokazuju da baterije kapaciteta 4 MW omogućavaju instaliranje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije snage oko 100 MW. Sistem koji je instalirao NGEN biće dovoljan da se u Sloveniji izgrade elektrana na OIE snage oko 250 MW.

Ideja o instaliranju sistema baterija kompanije Tesla pojavila se 2015. godine, u potpunosti je razvijena početkom 2018. godine, a prve aktivnosti na realizaciji počele su sredinom 2018. godine, kada je osnovan NGEN. Građevinski radovi na skladištu energije počeli su u aprilu 2019. godine, dok su prvi operativni testovi obavljeni krajem avgusta, saopštila je slovenačka firma.

Firmu NGEN osnovali su preduzetnici Roman Bernard i Damian Merlak (koji je osnovao Bitstamp, Tokens.net). Firma nudi potpuno automatizovani sistem pomoćnih usluga i napredna rešenja za smanjenje neravnoteže na tržištu električne energije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.