Izvor: B92 | Utorak, 15.10.2019.| 10:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Hrvatski MUP nabavlja bespilotne letelice za nadzor granica

Ilustracija (Foto: iSam iSmile/shutterstock.com)
Hrvatski MUP nabavlja bespilotne letelice. Uz njih zahtevaju isporuku kombi vozila za prevoz letelica, smeštaj operatera i upravljačke jedinice.

Dok čekaju zeleno svetlo za ulazak u šengenski prostor, pritisak ilegalnih migranata na hrvatsku granicu sve je veći. Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) u nadzoru će pomoći bespilotne letelice koje će nabaviti od firmi King ICT i Alfatec Group.

MUP je još u aprilu raspisao konkurs za nabavku ukupno sedam bespilotnih letelica, i to onih malog, srednjeg i velikog dometa.

Tri letelice srednjeg dometa za MUP će nabaviti hrvatska kompanija Alfatec Group za tri i po miliona kuna (oko 470.000 EUR) s PDV-om. Reč je o višestruko nižem iznosu od predviđenih 9,5 miliona kuna bez PDV-a, koliko je iznosila procenjena vrednost nabavke.

Dve bespilotne letelice velikog dometa MUP će, pak, kupiti od firme King ICT, i to za nešto manje od 17,4 miliona kuna s PDV-om, što je nešto niže od procenjene vrednosti nabavke.

Letelica, koja im je potrebna, ne sme biti teža od 200 kilograma, a raspon krila ne sme biti veći od četiri i po metra. Maksimalna brzina bespilotnih letelica velikog dometa je 100 km/h, a MUP je tražio da maksimalna visina na kojoj letelica može uzleteti bude minimalno 2.500 metara iznad nivoa mora.

Vrednost bespilotnih letelica koje je King ICT isporučio MUP-u u aprilu 2018. iznosila je 267.000 kuna s PDV-om. MUP je od njih krajem decembra 2017. kupio bespilotnu letelicu za 48.000 kuna, kao i termovizijsku kameru za tu bespilotnu letelicu, vrednu 85.000 kuna.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.