Izvor: Tanjug | Utorak, 15.10.2019.| 10:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Volkswagen odložio gradnju fabrike u Turskoj - Šansa za Srbiju?

Ilustracija (Foto: Gyuszko-Photo/shutterstock.com)
Nemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) odložio je odluku o izgradnji nove fabrike u Turskoj zbog vojne akcije Ankare u Siriji, rečeno je Tanjugu u ovom nemačkom koncernu.

- Upravni odbor koncerna je odložio odluku o novom pogonu. Pratimo aktuelnu situaciju veoma obazrivo i sa velikom zabrinutošću gledamo na aktuelni razvoj - rečeno je Tanjugu u VW, u odgovoru na pitanje šta znači odluka u vezi sa izgradnjom pogona i da li postoji mogućnost da se promeni odluka o zemlji u kojoj će se graditi novi pogon.

Nemački mediji su prethodno preneli da je proizvodac automobila VW obustavio odluku o izgradnji nove fabrike u Turskoj zbog vojne akcije Ankare u Siriji.

Novi pogon, koji bi trebalo da zaposli do 4.000 ljudi, je prema planu trebalo da bude izgraden u blizini Izmira, a investicija bi bila izmedu 1,2 do 1,5 mlrd EUR.

VW je mesecima analizirao gde će u jugoistočnoj Evropi graditi novi pogon, te je odluka u korist Turske bila gotovo sigurna. Na to je ukazivalo i to što je koncern već u trgovinski registar uneo sestru firmu u toj zemlji.

I Srbija, kao i više drugih zemalja regiona, borile su se da dovedu ovog velikog investitora.

Vijatov: Nemačkom VW treba ponuditi sve da dođe u Srbiju

Srbija ima sve konkurentske prednosti u odnosu na Bugarsku kako bi privukla nemačkog automobilskog giganta Folksvagen (VW) da gradi pogon u našoj zemlji, izjavio je direktor Automobilskog klastera Srbije, Igor Vijatov.

- Da bi se Nemci odlučili za tu investiciju potrebno je da im država što pre ponudi sve što može, besplatno zemljište, put, radnu snagu... - rekao je Vijatov Tanjugu.

Pored Turske, u kojoj Volkswagen za sada ipak neće graditi pogon zbog vojne akcije Ankare u Siriji, što je Tanjugu danas i potvrđeno u ovom gigantu, Srbija i Bugarska su, prema pisanju medija, bile dve destinacije gde su Nemci razmatrali da investiraju.

Trenutna situacija, smatra Vijatov, prilika je za našu zemlju da učini sve što je u njenoj moći da privoli Nemce da se odluče za Srbiju.

- Imamo sve konkurentske prednosti u odnosu na Bugarsku, osim što nismo u Evropskoj uniji. Međutim, imamo puno veću bazu dobavljača kao i onih koji planiraju da dođu u Srbiju u narednim godinama - kaže Vijatov.

Cena radne snage, mogućnost da im ponudimo atraktivne lokacije za fabriku i kvalitena obrazovana radna snaga, ističe, naše su komparativne prednosti.

- Imamo dobre fakultete koji obrazuju dobre inženjere koji bi mogli da rade u fabrici ako bi se eventualno gradila u Srbiji - smatra Vijatov.

Nemci, prema njegovim rečima, traže kao i svi drugi investitori određene benefite i povoljnosti kako bi se odlučili za ulaganje.

Na pitanje šta je to što treba ponuditi, a da već eventualno država nije, Vijatov odgovara:

- Ponudio bih im apsolutno sve, i besplatno zemljište i ako treba put do fabrike, sve što Bugari nude i još 10-15% više.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.