Izvor: Nova ekonomija | Utorak, 15.10.2019.| 09:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija poklanja zemljište nemačkom MTU u Novoj Pazovi - Investitor u obavezi da uloži 100,9 mil EUR i zaposli 440 radnika

Država Srbija pokloniće nemačkom investitoru MTU zemljište vredno 6,25 mil EUR za izgradnju pogona u Novoj Pazovi za održavanje, popravku i remont vazduhoplovnih motora i prateće usluge, saznaje Nova ekonomija.

Ovo će biti realizovano putem ugovora o otuđenju građevinskog zemljišta između Republičke direkcije za imovinu, kompanije MTU Maintenance registrovane u Srbiji i njenog matičnog preduzeća, MTU Aero Engines iz Nemačke.

Kako se navodi u odluci Komisije, ukupna vrednost zemljišta koje se donira je 6.250.683 EUR, prema proceni Poreske uprave. Ukupna površina dve katastarske parcele je 25 hektara, 68 ari i 72 kvadratna metra.

Nacrtom ugovora MTU se obavezuje da izgradi objekat o svom trošku, odnosno izvrši početnu investiciju u osnovna sredstva u iznosu ne manjem od 100.900.000 EUR do kraja 2025. u i zaposli najmanje 440 radnika na neodređeno vreme od 2021. do 2027. godine.

Predviđena je i obaveza da MTU Maintenance obezbedi učešće od najmanje 25% opravdanih troškova iz sopstvenih izvora ili drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć, pri čemu se za opravdane troškove ulaganja uzima samo ulaganje u novu opremu.

Poslovnim planom je predviđena izgradnja kapaciteta za MRO poslovanje (maintenance, repair and operations – održavanje, popravke i operacije), površine oko 22.000 kvadratnih metara.

Investicionim projektom navedeno je ulaganje od 4,8 mil EUR za infrastrukturno opremanje zemljišta, 45,9 mil EUR je okvirno rezervisano za projektovanje i izgradnju proizvodnih kapaciteta, a 50,2 mil EUR je vrednost planiranog ulaganja u novu opremu.

U slučaju da MTU bude odgovoran za neispunjavanje ugovornih obaveza, država ima pravo da traži isplatu u protivvrednosti iznosa od 6,25 mil EUR, što je tržišna vrednost parcela koje se ustupaju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.