Izvor: Niške vesti | Ponedeljak, 14.10.2019.| 19:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro otvaranje klasične srpske pekare u SAD - Majstor iz Tome i Roggenarta sada radi za Pekara-Bakery

Ilustracija (Foto: wideonet/shutterstock.com)
Osim naučnika, umetnika, mladih iz matematičkih gimnazija i sportista, slavu Srbije svetom pronose i – pekari. A jedan od njih je Borislav Petković iz Beograda.

Borislav je, tačno pre deset godina, uspeo da se dve godine zaredom popne na pobednički tron. Godine 2008, dobio je nagradu za najbolji burek čiji ukus i miris nosi sa sobom uspomene na nezaboravni niški burek, a već naredne godine, na prestižnom Balkan-festivalu, pobedio je u kategoriji za najbolji hleb i peciva. Na takmičenju, čiji je pokrovitelj bila Pekarska unija, predstavilo se 120 izabranih pekara iz 12 zemalja Balkana, kao i specijalni gosti iz Francuske, Nemačke, Austrije i Belgije.

Borislav se odmah posle takmičenja preselio u Belgiju gde je u narednim godinama dopunio svoje znanje i postao veoma priznat pekar.

Na poziv poznatog austrijskog brenda Roggenart, vraća se u Beograd gde je postavljen za glavnog pekara pod čijim nadzorom je formiran ceo pekarski tim za Srbiju. Za dve godine, kompanija je otvorila više od dvadeset malopodajnih mesta u regionu i postala prepoznatljiv pekarski brend u veoma oštroj konkurenciji. Njagov hrono-program je i danas ubedljivo najpopularniji.

Borislav je u međuvremenu predvodio tim pekara najčuvenije beogradske pekare Toma. Po njegovim instrukcijama stasali su i današnji naslednici koji, tačno deset godina kasnije, zamalo uspevaju da ponove uspeh svog učitelja.

Borislav se danas nalazi u SAD gde će uskoro biti najbitniji šraf u procesu otvaranja i predstavljanja klasične srpske pekare u Americi. Prethodne dve godine posvetio je postavljanju na noge Roggenart USA. Godine 2018, Borislav dobija prestižnu "Best of Baltimore" nagradu i tako sebe preporučuje za trenutnu poziciju.

Pekara nazvana Pekara – Bakery biće otvorena u okobru ove godine i predstavljaće jedinstveno mesto na Istočnoj obali Amerike gde možete kupiti pekarske proizvode iz Srbije i regiona.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.