NavMenu

Tehničko remontni zavod Bratunac proizveo mašinu za deminiranje - Za kupovinu zainteresovane i arapske zemlje

Izvor: RTRS Ponedeljak, 14.10.2019. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: S.P.)
U Brodu je u toku testiranje mašine za uklanjanje rastinja i uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, proizvod naših stručnjaka u Tehničkom remontnom zavodu u Bratuncu. Mašina je "zadnja riječ tehnike", rađena za potrebe resornog minsitarstva za izgradnju vodoodbrambenih objekata u Republici Srpskoj. Za kupovinu ove mašine zainteresovane su i neke arapske zemlje.

Mašina će nakon finalne izrade, biti angažovana na izgradnji i popravci vodoodbrambenih sistema, jer su neadekvatni odvodni kanali i nasipi, prilikom velikih poplava, nanijeli ogromne štete privredi i poljoprivredi Srpske.

- Namjena mašine je uklanjanje vegetacije gdje postoji opasnost od minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata, konkretno na vodozaštitnim objektima, koji se planiraju rekonstruisati - riječi su Dragana Kosa, pomoćnika direktora Republičke uprave civilne zaštite.

Testni period mašine MH 17, dobro je došao opštini Brod, u kojoj neke površine nisu održavane duži period, niti se sigurnošću, može tvrditi da je prostor bezbedan od mina. Vrednost posla koji na ovoj mašinu obavljaju pripadnici Republičke uprave civilne zaštite je oko 15.000 KM. To je Brodu značajna ušteda budžeta.

- Rešava nam jedan veliki problem, to je rastinje obale rijeke Save, i onda će još neke delove grada da počisti, tamo gde je zapušteno, gde gotovo nikada nije rađeno na kvalitetnom održavanju - istakao je načelnik Broda Ilija Јovičić.

Ministartsvo je tražilo da TRZ uradi mašinu koja će imati najbolje performanse za ovu namenu, što su domaći stručnjaci, uglavnom, i uradili. MH 17 je "zadnja reč tejnike", i tako nešto ne postoji u bližem okruženju, tvrde u RUCZ. Za dan, sredi do hektar i po zemljišta.


- Operater je vrhunski zaštićen, ne postoji opasnost od povrede operatera. Većina toga je elektronska, od protoka ulja, čitanja brzine i ostalog, kvadrature produktivnosti, tako da naši operateri imaju priliku da upravljaju mašinom visokog kvaliteta - dodao je Kos.

Mnogo posla čeka Civilnu zaštitu Republike Srpske na ovoj mašini. Nakon otklanjanja nedostataka i usavršavanja svih operativno- tehničkih karakteristika, mašina MH 17, biće itekako tražena i na ino-tržištu. Za kupovinu 10 komada, već se uveliko interesuju neke arapske zemlje, kažu u Republičkoj upravi Civilne zaštite.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.