Izvor: Radio 021 | Ponedeljak, 14.10.2019.| 15:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro akcija "Zasadi drvo" širom Vojvodine - Biće posađeno oko 11.000 sadnica

Ilustracija (Foto: Djem/shutterstock.com)
Svake godine, Vojvodinašume obnavljaju šume na površini od oko 2.200 hektara. Osim toga, izvrši se podizanje novih šuma, kao i melioracija degradiranih šuma i to na oko 400 hektara.

Za ovaj posao je, pored semena i sadnog materijala, potrebno obezbediti i kvalitetnu radnu snagu. Pošto zaposlenih radnika nema dovoljno da bi se svi radovi izvršili u optimalnom roku, neophodno je angažovanje usluga po ugovoru, a dobrodošao je i volonterski rad zainteresovanih institucija i pojedinaca, najavljuju u Vojvodinašumama.

- U Akciji 'Zasadi drvo', volonteri i zaposleni u Vojvodinašumama će 3. novembra zajedno posaditi oko 11.000 sadnica hrasta lužnjaka i crnog bora na području Subotičke peščare, Odžaka i Apatina. Ukoliko zbog produžene vegetacije sa sadnica hrasta, do tada, ne opadne list, pošumljavanje će biti izvršeno setvom semena, koje se već nedelju dana sakuplja u semenskim objektima Vojvodinašuma. Nakon dve godine, urod je dobar, pa će biti sakupljene dovoljne količine žira za realizaciju plana pošumljavanja u sezoni jesen 2019 – proleće 2020, a napunićemo i hladnjaču u semenskom centru Morović, gde će žir biti čuvan za narednu sezonu - poručuju u preduzeću.

Tokom decembra, akcija će biti nastavljena u Bačkoj Palanci, Plavni, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu, gde će se odvijati sadnja sadnica topole.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.