Izvor: Dnevnik | Ponedeljak, 19.10.2009.| 09:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počeo izlov ribe iz jezera Ribarskog gazdinstva "Ečka" - očekuje se rekordna proizvodnja

Ribarsko gazdinstvo
Ribarsko gazdinstvo "Ečka" (Foto: b)

Iz jezera Ribarskog gazdinstva "Ečka" u Lukinom Selu počeo je izlov ribe koji će trajati narednih nekoliko meseci. Ove godine očekuje se rekordna proizvodnja, a već su i obezbeđeni kupci na domaćem tržištu. Osim šarana, zastupljenog sa preko 80% u ukupnoj proizvodnji, ovde uzgajaju i tolstolobika, amura, soma i smuđa. Proizvodnja se odvija na približno 1.330 hektara vodenih površina, odnosno na više malih i velikih jezera.

- Izlov će trajati verovatno do januara naredne godine. Mnogo više ribe izlovićemo u ovoj sezoni. Planiramo da ostvarimo proizvodnju od 4.000 tona. Lane smo imali 2.700 tona, a dugi niz godina proizvodnja se kretala od 1.000 do 1.200 tona – rekao je za "Dnevnik" generalni direktor ribnjaka "Ečka" Nenad Radulović, napominjući da je po dolasku kompanije "Mirotin", u januaru 2008, koja je preuzela kontrolni deo akcija, proizvodnja u ovom ribarskom gazdinstvu naglo počela da se razvija.

Najveće količine naći će se na domaćem tržištu, a samo deo će biti izvezen u Republiku Srpsku i Makedoniju.

- Trenutno se izvozi jako malo ribe. Ne verujem da će se na stranom tržištu naći više od 10% od ukupne proizvodnje, ukoliko se u međuvremenu nešto drastično ne promeni i ne odobre nam prisustvo u zemljama Evropske unije. Naime, još uvek nam nije dozvoljen izvoz ribe u EU. Kad nam to omoguće, bićemo spremni, jer posedujemo sve potrebne standarde – naveo je Radulović i podsetio da je "Ečka" nekada izvozila značajne količine u Italiju, Nemačku, Francusku, Grčku i Izrael.

Što se domaćeg tržišta tiče, "Ečka" je ove godine, za razliku od ranijih, prisutna u svim velikim marketima kao što su "Metro", "Mercator", "Univerexport", "Idea" i drugima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.