Izvor: N1 | Ponedeljak, 14.10.2019.| 10:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Robot iz Srbije za čišćenje okeana od plastike na Olimpijadi u Dubaiju

Ilustracija (Foto: asharkyu/shutterstock.com)
Učenice gimnazije "Kreativno pero" i njihov mentor, nastavnik informatike Vuk Vujović, predstavljaće Srbiju na Međunarodnoj olimpijadi u robotici. Ona će se ove godine održati od 24. do 27. oktobra, u Dubaiju. Naš robot je u delovima dopremljen iz SAD.

Gostujući na N1 predstavnici su objasnili sistem takmičenja i šta su zadaci ovogodišnje Olimpijade. Jelena Tomašević, učenica Gimnazije "Kreativno pero", Sara Jašović, učenica iste gimnazije i Vuk Vujović, mentor i profesor Gimnazije "Kreativno pero" ističu da će uraditi sve kako bi postigli što bolji rezultat.

- Ovo je treća godina kako se organizuje. Koncept je da učenici rešavaju probleme koji se dešavaju u svetu. Tema ove godine je ekologija, čišćenje okeana. Takmičenje je tako organizovano da imamo dve alijanse sa po tri tima, i suština je da takmičari sarađuju, jer, ako to ne urade, imaju manje poena - ističe Vujović.

Jelena Tomašević je objasnila kako zapravo radi robot i šta on može

- Robot služi kao simulacija čišćenja plastike okeana, i naš robot je koncipiran da se na takmičenju bavi velikim loptama koje simuliraju veliki otpad. Naš robot služi da plastiku pokupi i odnese na neko drugo mesto, na kojem se ona reciklira - kaže ona.

Sara Jovanović kaže da je izrada robota trajala više od mesec dana.

- Robot ide napred, nazad, levo i desno, ima ručice koje omogućavaju da se loptice skupe. On ima i katapult koje bi izbacio lopte na drugi nivo i može da se diže i da se spušta. Imaće i ručke kojima bi se zakačio na drugi nivo, i stajao u vazduhu - objašnjava ona.

Naše takmičarke ističu da imaju veliku podršku od drugara iz škole i da svi žele da ostvare dobar rezultat.

- Osnovni cilj ovog projekta je jačanje svesti o važnosti STEM karijere, odnosno inženjerski pristup poslu kao perspektive za razvoj mladih ljudi i pružanje podrške interkulturalnoj saradnji i razmeni. Na Olimpijadi Svake godine učestvuje između 160 i 180 zemalja - kaže Vujović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.