Izvor: Novosti | Nedelja, 13.10.2019.| 20:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zijin spremio ponudu za kompaniju Freeport McMoRan - Kinezi žele da otkupe američki deo rudnika kod Bora?

Ilustracija (Foto: freedomnaruk/shutterstock.com)
Kineska kompanija Zijin, vlasnik gornje zone budućeg podzemnog nalazišta bakra i zlata Čukaru peki, spremila je američkoj kompaniji Freeport McMoRan (Friport Mekmoran), koja ima 60% istražnih prava u donjoj zoni tog ležišta, ponudu da otupi njihov deo - saznaju nezvanično Novosti.

Plan kineske kompanije Zijin, koja je i strateški partner RTB Bor, jeste da investira gotovo pola milijarde dolara u početak eksploatacije gornjeg dela ležišta Čukaru peki, kod Bora, gde su ustanovljene rezerve od milion tona bakra i blizu 70 tona zlata, svakako je za tu kompaniju lakši deo posla.

Razlog je jednostavan - Kinezi su jedini vlasnici gornje zone ležišta Čukaru peki, koja se u geološkim krugovima, zbog odlične koncentracije bakra i zlata, naziva "zver". Međutim, daleko teži posao Zijin će imati kada na red dođe eksploatacija donjeg dela tog ležišta. Ono, po preliminarnim procenama, krije rezerve od 15 miliona tona bakra i čak 300 tona zlata, a u njemu je, sa udelom od 60%, većinski vlasnik istražnih prava američka rudarska korporacija Freeport McMoRan.

Doduše, po ugovoru, ukoliko dođe do eksploatacije donjeg dela ležišta Čukaru peki, što je investicija koja se meri milijardama dolara, Zijin bi stekao 46, dok bi Amerikancima ostalo 54% vlasništva. Dakle, Kinezi imaju dva puta - ili da sklope ugovor o strateškom partnerstvu sa kompanijom Freeport McMoRan, ili da od njih pokušaju da otkupe njihov udeo u najbogatijem nalazištu bakra i zlata na svetu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.