Izvor: eKapija | Nedelja, 13.10.2019.| 10:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sokolac planira gradnju Gradske kuće - Vrednost procenjena na 5 mil KM (VIDEO)

(Foto: opstinasokolac.net)
Sokolac bi uskoro mogao da postane bogatiji za Gradsku kuću koja bi sa srpskim vojničkim grobljem Mali Zejtilik i manastirom SV. Georgija na Ravnoj Romaniji zaokružila kulturno – istorijsku celiinu grada Istočno Sarajevo.

Gradska kuća, prema idejnom opredeljenju arhitekte Novice Motike, gradila bi se u stilu neoklasicizma, koji bi oslikao sadržaj i težinu glasinačkog i romanijskog istorijskog nasleđa. Pored lokalne uprave, u Gradskoj kući nalazio bi se muzej, jedna od najstarijih biblioteka na ovim prostoroma, multifunkcionalna dvorana sa 250 mesta, galerija, spomen soba. Objekat površine 2.300 m2 gradio bi se na Trgu patrijaha Pavla, na mestu nekadašnjeg hotela Romanija.

- Ovde imamo lokaciju oko 6.500 m2, gde bismo postavili Trg sa svim sadržajima. Na ovom trgu bismo izgradili jednu Gradsku kuću gde bi bili svi ovi sadržaji. Sokolac nazivaju istočna kapija Grada Istočno Sarajevo, ali na Sokocu se čuva i pečat Republike Srpske - rekao je Milovan Bjelica, načelnik Sokoca, prenosi sajt Opštine Sokolac.

Sokolac je od davnina poznat po Starini Novaku, a danas po brojnim akademicima, doktorima nauka, kulturnim i sportskim radnicima. Ovde se stvarala istorija i gradili temelji Republike Srpske, kaže načelnik Bjelica.

Na sednici Skupštine opštine Sokolac jednoglasno je donesena odluka da se završe imovinsko-pravni odnosi i krene u izgradnju Gradske kuće. Takođe je potrebno da se institucije Republike Srpske upoznaju sa idejnim rešenjem i sadržajem objekta, ali da se ostvari veza sa budućim sponzorima i donatorima. Predračunska vrednost Gradske kuće je oko 5 mil KM. Projektna dokumentacija za koju bi sredstva izdvojila opština, je 200.000 KM. Gradila bi se i opremala narednih nekoliko godina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.