NavMenu

Premium Food Design Hub pruža podršku startap kompanijama - Obuka i razvoj proizvoda, pa povezivanje sa kupcima i investitorima

Izvor: eKapija Nedelja, 13.10.2019. 20:06
Komentari
Podeli
Desing Taste Centar na sajmu Belgrade Food Show (Foto: Dragana Obradović)Desing Taste Centar na sajmu Belgrade Food Show
Na sajmu Belgrade Food Show, koji je održan 10. i 11. oktobra u Beogradu sreli smo i predstavnike Desing Taste Centra, food haba za razvoj prehrambenih proizvoda, edukaciju i inovacije. U okviru programa Premium Food Design Hub, ovaj centar podržan je od strane USAID Projekta za konkurentnu privredu.

Kako je za naš portal kaže Ana Popović, projekt menadžer Desing Taste Centra, u drugom ciklusu programa hab pruža direktnu mentorsku i tehničku podršku startap kompanijama, kao i preduzetnicima koji su već prisutni na tržištu, a posluju o okviru prehrambene industrije.

- Sa njima radimo na razvoju i unapređenju premijum prehrambenih proizvoda, što obuhvata nekoliko vidova podrške - prehrambenu tehnologiju, dizajn pakovanja, pristup tržištu i pristup izvorima finansiranja. Ove godine selektovali smo devet učesnika i većina njih su kompanije. Imamo i jednog specijalnog učesnika, a reč je o timu studenata Poljoprivrednog i Ekonomskog fakulteta, koji su ovogodišnji dobitnici nagrade nacioalnog takmičenja Ekotrofelija. Nedavno su nastupali i na jednom od najvećih internacionalnih sajmova hrane Anuga u Kelnu, gde su osvojili sedmo mesto, što je i najbolji plasman Srbije do sada na tom takmičenju - kaže Ana Popović.

Pored njih, učesnici programa Premium food design hub su i Agro Iris, Cold Pressok, HipBerry and Honey Immuniser, Leta SNB, Pekara Ključ doo, Polo doo, Konmark, Živi 100 doo (Vegapčić), o kojima je eKapija već pisala.

- Kompanije su prošle kroz specijalno napravljen tromesečni program, u okviru koga smo radili na razvoju proizvoda. Sada je plan da ih do januara 2020. godine povežemo sa potencijalnim kupcima i investitorima. Trenutno smo u fazi zakazivanja sastanaka sa ritejlerima, ne samo kod nas, već i u inostranstvu. Ideja je da se što više fokusiramo na izvozna tržišta - navodi Popović.

Inače, Desing Taste Centar deo je kompanije Desing, koja iza sebe ime 26 godina iskustva u razvoju i komercijalizaciji prehrambenih proizvoda, tačnije voćnih i krem preparacija.

- Pretežno poslujemo u B2B segmentu i više radimo za industrijske kupce - industriju pekarskih proizvoda, konditorsku industriju, zatim industriju bezalkohonlih pića i sladoleda. Upravo to višegodišnje iskustvo rada sa velikim multinacionalnim kompanijama nam je i dalo podstrek da osnujemo najpre laboratoriju za razvoj naših proizvoda i testiranje aplikacija naših postojećih i potencijalnih kupaca. Kasnije smo u saradnji sa organizacijom USAID, proširili priču i na druge zainteresovane strane kao što su pomenute startap kompanije. Ranije nam je fokus bio isključivo na prehrambenoj tehnologiji, sada pružamo i druge vidove podrške, kao što su umrežavanje i povezivanje sa potencijalnim partnerima, jer imamo mentore iz različitih oblasti poslovanja - ističe Ana za naš portal.

(Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Kompanije koje su trenutno deo Design Food Hub-a, ili su to bile u prethodnom ciklusu, odabrane su na javnom pozivu koji je bio raspisan pre početka programa. Međutim, ističe naša sagovornica, sve kompanije koje žele da stupe u kontakt sa Desing Taste Centrom mogu to da urade putem zvaničnog sajta.

Interesovanje za program Design Food Hub ove godine bilo je mnogo veće nego u prvom krugu, a kako kaže Popović, razlog za to je i osvešćivanje kompanija i njihova spoznaja o tome šta je zapravo food hub.

- U okviru ovog programa zaista nudimo potpuno besplatnu podršku za kompanije i vodimo ih kroz proces punih devet meseci, od početka do kraja - kaže sagovornica eKapije.

Kako ističe, gotovo sve kompanije koje su prošle godine bile u programu Design Food Hub, ulistale su se u Delhaize, jedan od največih trgovačkih lanaca u Srbiji .

- Imali smo i odličnu saradnju sa njihovim mendžerima koji su bili otvoreni da podele sa kompanijama svoje viđenje o tome na koji način kupac bira proizvoda sa polica supemarketa i kako to proizvođači moraju da se diferencijraju na konkurenciju.

Odlična šansa za povezivanje proizvođača viskokvalitetne hrane sa potencijalnim kupcima, distributerima i investitorima je upravo i sajam Belgrade Food Show.

- Premium proizvodi su kategorija hrane koja u svetu u poslednjih nekoliko godina beleži tendenciju rasta 11% godišnje. To su proizvodi vrhunskog kvaliteta, kod kojih nije važan samo vrhunski ukus i dobro dizajnirano pakovanje, već i njihova bezbedost. Imamo tu različite vrste inovativnih proizvoda i došlo je vreme da se izmaknemo od tradicionalnih proizvoda kao što su ćevapi i ajvar. Moramo da napravimo iskorak i pratimo svetske trendove kada je reč o ishrani i ponudimo proizvode kao što su funkcionalna, biljna, organska ili visokoproteinska hrana - ističe Ana Popović za eKapiju.

D. Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.