NavMenu

Otvoren centar za svinjarstvo u Gornjem Milanovcu - uloženo 350.000 EUR

Izvor: Beta Subota, 17.10.2009. 13:32
Komentari
Podeli

U takovskom selu Vrnčani Specijalizovana stočarska zadruga "Agronor" iz Gornjeg Milanovca 16. oktobra je otvorila Centar za veštačko osemenjavanje svinja, u koji je uloženo 350.000 EUR.

Direktor Zadruge Bojan Petković kazao je da će se osemenjavanje raditi po projektu "Uzgoj svinja-norveški model".

Za desetak dana, u taj centar će, iz Norveške stići 35 elitnih veprova. U pitanju je norveška rasa svinja koju odlikuje manji procenat masti i veća otpornost na vremenske promene.

- Seme ove rase svinja, moći će da koriste samo članovi zadruge, a sve to treba da doprinese otvranju radnih mesta u selima Srbije u kojima će raditi obučeni farmeri - rekao je Petković.

U protekle tri godine "Agronor" je organizovao 300 kurseva za obuku budućih farmera iz savremene svinjarske proizvodnje i otvorio ispostave u Vranju, Saraorcima, Mošorinu, Kuzminu, Jagodini, Molu, Stopanji i Kragujevcu gde će početi gajenje te rase.

Otvaranju centra prisustvovali su predstavnici Norveške ambasade u Beogradu, grada Mušjena na severu Norveške i Zadružnog saveza Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.