NavMenu

Kategorizacija ležajeva koji se izdaju kao "stan na dan" - U Beogradu za tri meseca stiglo 450 zahteva

Izvor: Novosti Subota, 12.10.2019. 10:12
Komentari
Podeli
(Foto: alice-photo/shutterstock.com)
Tri meseca otkako vlasnici "stanova na dan" imaju mogućnost na paušalno oporezivanje ležajeva u iznosu oko 3.300 dinara godišnje po krevetu, Sekretarijatu za privredu stiglo je duplo više prijava u odnosu na prošlu godinu od vlasnika nekretnina koji žele da se uvedu u legalne tokove poslovanja. Izgleda da inspekcija, ali i olakšice, polako navode stanodavce da posluju po zakonu.

Od 1. jula pojedinci mogu samostalno da posluju i da boravišnu taksu plaćaju paušalno do 5. u mesecu kvartalno.

- Po novom zakonu, oni mogu bez posrednika da pružaju usluge, ne naplaćuju boravišnu taksu od korisnika usluge, ne izdaju fiskalni račun, već poseban. I boravišnu taksu plaćaju paušalno. Zbog ovih pogodnosti, povećan je broj zahteva za kategorizaciju objekata za smeštaj. Po našim podacima, do sada je podneto oko 450 zahteva, što je znatno više u odnosu na prošlu godinu kada je podneto 250 - navode u Sekretarijatu za privredu.

Ipak, prema poslednjim podacima, kategorizovano je 3.868 kreveta. Nelegalne ležajeve najčešće prijavljuju upravnici zgrada i sami stanari, a potom inspekcija stupa na teren.

- Kada inspekcija utvrdi da neko nelegalno pruža usluge smeštaja, zabranjuje rad dok ne ispuni uslove, odnosno, dok ne obavi kategorizaciju. Odmah podnosi i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka - stoji u odgovoru nadležnog sekretarijata.

- Bilo je situacija da su neki po dobijanju inspekcijskog rešenja, podnosili zahtev za kategorizaciju, a onda odustajali. Međutim, to nije dovoljno, jer inspekcija prati sve predmete do okončanja postupka kategorizacije i dotle smeštaj ne sme da se izdaje.

Kako su ranije Novostima kazali u turističkoj inspekciji, kontrola rada objekata na crno obavlja se putem oglasa. Inspektori prikupljaju dokaze, a potom nastupaju kao anonimni gosti, ali pribavljaju podatke iz evidencija drugih organa kao što je uprava za strance.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.