Izvor: eKapija | Nedelja, 13.10.2019.| 20:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Belgrade Food Show okupio više od 100 izlagača - Šansa za proizvođače visokokvalitetne hrane za izlazak na inostrana tržišta

(Foto: Dragana Obradović)
Drugi po redu Sajam visokokvalitetne hrane - Belgrade Food Show okupio je više od 100 proizvođača premijum proizvoda. Tokom dva dana trajanja sajma, izlagači su dobili šansu da pronađu investicione mogućnosti, sklope kupoprodajne ugovore i uspostave nova poslovna partnerstva. Sajam organizuje Projekat za konkurentnu privredu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u partnerstvu sa Asocijacijom za promociju srpske hrane.

Kako je za eKapiju rekao Miloš Pejčinović iz Asocijacije za promociju srpske hrane, drugi Belgrade Food Show nadmašio je sva očekivanja organizatora.

- Ove godine imamo 115 izlagača, što je velika brojka na koju smo jako ponosni. Takođe, imamo i više regionalnih izlagača u odnosu na prošlu godinu, pa su tu i proizvođači iz Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će ih naredne godine biti još više. Očekivanja od sajma jesu da proizvođači ostvare poslove na B2B sastancima i da na pravi način iskoriste poslovne susrete koji su im omogućeni. Na sajam je stiglo i više od 50 kupaca kako iz Srbije i regiona, tako i iz Evrope. Siguran sam da su bili zadovoljni jer Srbija svakako ima šta da ponudi kada je reč o premijum proizvodima - rekao je Pejčinović.

Prema njegovim rečima, mnogi proizvođači koji su se predstavili na sajmu još uvek nisu prisutni u velikim supermarketima u Srbiji, pa je ovo dobra prilika da se predstave potrošačima i potencijalnim poslovnim partnerima.

- Imamo fenomenalne proizvode, sjajne ukuse i proizvođače koji stoje iza toga i verujem da će ovaj sajam napraviti nešto više u industriji hrane u Srbiji. Želimo da poprimi razmere koje imaju evropski sajmovi ove vrste - navodi naš sagovornik.

Koliko je važno postojanje sajmova kao što je Belgrade Food Show, pokazuje i primer kompanije Šumska tajna, koja se bavi proizvodnjom namaza od šumskih pečuraka. Od prošlogodišnjeg sajma ova kompanija postigla je značajan uspeh da domaćem, ali i inostranom tržištu.

- Mi smo se dosta razvili u poslednjih godinu dana i otvorili još četiri dodatna izvoza. Jedna smo od kompanija čiji će se proizvodi, posle detaljne analize USAID-a, naći u magacinu najvećeg onlajn trgovačkog lanca Amazon u Čikagu. Pored toga potpisali smo ugovore sa slovenačkom kompanijom Mercator. Proizvode izvozimo i u Crnu Goru i Češku, a u Belgiji smo nastupili sa velikim i manjim pakovanjem, pa samim tim pokrivamo HORECA i ritejl segment. Šumska tajna je u Srbiji već prepoznat brend, a želimo da to postanemo i u inostranstvu. U planu je otvaranje ruskog tržišta, a nakon nastupa na sajmu u Lonodonu, nadamo se i širenju na tržište Velike Britanije - rekao je za eKapiju Nikola Stanišić iz kompanije Šumska tajna.

Kosmajska u novom pakovanju (Foto: Dragana Obradović)
Preduzeće Delikos koje stoji iza brenda suhomesnatih proizvoda Kosmajska, na sajmu Belgrade Food Show predstavila je svoje prepoznatljive proizvode u novom pakovanju.

- Na sajmu Belgrade Food Show premijerno smo izložili nova pakovanja naših proizvoda, a koja će se na policama trgovina pojaviti u naredne dve, tri nedelje. Kvalitet proizvoda ostao je isti, a sada imamo i pakovanje koje će pratiti sam proizvod. Upravo smo se vratili sa sajma u Kelnu, pa čak ni tamo nismo videli ništa slično, tako da smo jako ponosni na naše novo pakovanje i ambalažu. Belgrade Food Show je sjajna prilika da sretnemo postojeće partnere, ali i sklopimo nova poznanstva. U narednom periodu fokusiraćemo se na jačanje pozicije našeg brenda u Srbiji, a onda ćemo razmišljati i o izvozu na inostrana tržišta - rekao je za eKapiju Zoran Jelušić, direktor prodaje u kompaniji Delikos. Kako je napomenuo, delikatesi koji se kriju iza brenda Kosmajska mogu se pronaći u svim modernim trgovinama.

Na listi premijum proizvoda koji su nastali u našoj zemlji, a koji već tri godine osvajaju srca korisnika u Srbiji, ali i šire, jesu Go G sokovi kompanije Flama Fructis.

- U ponudi imamo naše 100% prirodne i domaće, ručno proizvedene sokove od godži jabuke, maline i breskve. Svi naši sokovi su bez bilo kakvih dodatih šećera, boja i konzervansa, rok trajanja im je godinu dana. Na tržištu smo prisutni preko tri godine i naše proizvodnje možete pronaći u više od 200 maloprodajnih objekata kao što su Mercator S, IDEA, Roda, DM, Metro, Univerexport, a nadamo se da ćemo se uskoro naći i na rafovima Vero supermarketa - rekao je za naš portal Luka Milačić, direktor kompanije Flama Fructis.

Kako je istakao, ova kompanije već sarađuje sa kupcima iz Nemačke i Australije.

- To su bile probne količine za koje bismo želeli da budu stalne i veće. U toku sajma planirani su razgovori sa saradnicima za potencijalne izvoze u Holandiju, Ameriku u Veliku Britaniju. Osim izvoza, u planu je i povećanje broja maloprodajnih objekata u kojima smo zastupljeni, ali i da postanemo pristupačniji, ukoliko nam to dozvole cene sirovina. Takođe, u planu je i razvijanje proizvodnog pogona, kao i potencijalno neka integracija svih sirovina unutar našeg sistema, kako ne bismo zavisili od dobavljača - kaže Luka.

Sirovine, navodi, pronalaze u Srbiji bez poteškoća, pa čak i kada je reč o godži bobicama koje se inače uzgajaju na Tibetu.

- Godži bobice gajimo na oko pola hektara, imamo 500 biljaka koje nam na godišnjem novou daju oko pet tona proizvoda. Količine koje nam nedostaju lako pronalazimo kod domaćih uzgajivača, i jako nam je drago što su dali šansu i uzgoju nečega novog, što nije karakteristično za naše podneblje - priča Milačić.

Pastai testenine (Foto: Dragana Obradović)
Ljubica Erkić, vlasnica Pastai testenina zadovoljna je nastupom na sajmu i nada se novim poslovnim prilikama.

- Svoje proizvode predstavili smo u okviru štanda organizacije USAID, koja nas je podržala kao male preduzetnike. Osim naše standardne ponude, koja broji preko 20 različitih vrsta testenine obogaćene povrćem i začinskim biljem, na sajmu Balgrade Food Show predstavili smo i potpuno novi proizvod. Reč je proteinskoj testenini koja u sebi sadrži više od 25% proteina, napravljena je u osnovi od bundevinog brašna, jako je zdrava, može da zameni kompletan obrok, namenjena je sportistima i ljudima koji vode računa o ishrani - kaže nam Ljubica Erkić.

Pastai testenine se osim u Srbiji prodaju i na hrvatskom tržištu, a uskoro će prvi proizvodi krenuti i put Rusije.

- Nadamo se da će roba namenjena ruskom tržištu izaći do kraja ove godine. Prošli smo sve njihove kontrole, a naša pasta će se naći u Azbuci ukusa u Rusiji, gde su smeštene radnje koje prodaju premijum proizvode. Implementirali smo i ISO 22000 standard, kako bismo poboljšali kalitet proizvoda, ali i da bismo mogli lakše da izvezemo proizvode na inostrana tržišta - istakla je vlasnica Pastai testenina.

Šenli Pinčoti, v.d. direktora misije USAID-a u Srbiji, istakla je da se među brojnim izlagačima nalazi preko 20 inovativnih kompanija sa jedinstvenim proizvodima koji su deo aktivnosti Premium Food Design Hub i dm inkubatora.

- USAID je podržao obe inicijative pružajući ovim firmama tehničku pomoć i stručnost kako bi mogli da unaprede svoje proizvode i pripreme ih za police maloprodajnih lanaca i supermarketa - istakla je Pinčoti.

Ceremoniji otvaranja sajma prisustvovala je i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja je istakla da je hrana brend Srbije, kao što su to i ljudi poput Nikole Tesle ili Novaka Đokovića.

Zorana Mihajlović na sajmu Belgrade Food Show
- Hrana je naše zlato i sve dok bude bilo ovakvih sajmova to će biti znak da Srbija živi i razvija se - rekla je Mihajlović.

Već sada možemo reći da je drugi Belgrade Food Show ostvario izuzetan uspeh, a kako kaže Miloš Pejčinović, sledi sumiranje utisaka i pravljenje strategije za narednu godinu.

- Želimo pre svega da čujemo utiske proizvođača, da vidimo da li su uspeli da ostvare poslovne kontakte. Potom ćemo krenuti sa strategijom za Belgrade Food Show 2020. Okrećemo se i nekim inostranim sajmovina koje ćemo pokušati da realizujemo sa USAID Projektom za konkurentnu privredu. Nedavno smo bili i na sajmu u Londonu, gde smo vodili i nekoliko proizvođača visokokvalitetne hrane iz Srbije. Nadamo se da ćemo u narednom periodu imati još više takvih aktivnosti, te da ćemo naredni Belgrade Food Show orgnaizovati sa još više izlagača i kupaca i da ćemo stvari pomeriti lestvicu naviše u odnosu na ovu godinu - rekao je Miloš Pejčinović za naš portal.

D. Obradović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.