Izvor: BBC News na srpskom | Petak, 11.10.2019.| 14:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako je Geri Dal zaradio milione prodajući kamenje kao kućne ljubimce

Sredinom sedamdesetih, Pet roks (ljubimac kamen) izazvali su pravu pomamu u SAD, savršeno dočaravši slobodni duh - ili šašavost, ako vam se tako više sviđa - toga vremena.

Njihov tvorac je bio Gari Dal, tada honorarni kopirajter ("to je samo druga reč za švorc", kasnije je izjavio, prema Njujork tajmsu), kojem se ova ideja javila posle nekoliko hladnih piva u njegovom rodnom mestu u severnoj Kaliforniji.

Pričao je sa prijateljima o ljubimcima i koliko zahtevni neki od njih umeju da budu, kada je Dal izjavio ima da ima savršenog kućnog ljubimca - kamenje.

Tako je odlučio da ih zapakuje i prodaje.

Pet rok bio je upravo ono što piše na pakovanju - obično kamenje ovalnog oblika uvezeno sa plaže iz Meksika i upakovano u kartonsku kutiju sa rupama za disanje i gnezdom od slame, baš kao nosiljka za prave kućne ljubimce.

Genijalni dodatak bio je vodič za dresiranje i negovanje kamenja.

U uputstvu je bilo saveta poput "kamene kućne ljubimce je lako dresirati - lako nauče da sednu i prave se mrtvi".

Ili: "Nikad ne vodite ljubimca na plivanje - poznati su kao loši plivači. U redu je da ih povremeno okupate u plićaku."

Pored toga, obavestio je vlasnike da kameni kućni ljubimci "mogu da prežive i bez hrane", da su "prilično lenji i tvrdoglavi, jer ne dođu kad ih dozivate", kao i da "uživaju da idu na odmor", a "najviše da putuju u džepu."

- Ljudima je strašno dosadno, umorni su od svih problema - rekao je Dal za časopis Pipl 1975. godine.

- Ovo ih vodi na putovanje iz mašte — mogli biste reći da smo im upakovali smisao za humor - dodao je.

Amerikanci su istinski pali na tu ideju.

Kamenje se prodavalo za 3,95 USD (današnjih 15 USD), a Dal je prodao više od pet miliona primeraka 1975. godine, postavši multimilioner do trenutka kad je pomama naglo opala posle Božića.

Prema Njujork tajmsu, novac mu je omogućio da zameni kola za mercedes i preseli se u kuću sa bazenom mnogo većim od kolibe u kojoj je do tada živeo.

Kasnije je Pet rok bilo teško nadmašiti.

Dal je oprobao i sa nizom propalih projekata kao što su Pribor za udisanje peska (koji kupcima omogućuje da "udišu" pesak na "muške" i "ženske" cevčice) 1976. godine.

Onda je 1978. pokušao sa malim akrilnim kockama zemlje koje su se prodavale za po 5,95 dolara, a za koje je tvrdio da su prokrijumčarene iz Kine.

- Ako dovoljno Amerikanaca kupi kvadratni inč zemlje iz Kine brzo ćemo preseliti čitavu zemlju pravo pod njihovim nosevima - rekao je onomad za časopis Tajm.

Oprobao se i u drugim oblastima, kao što su otvaranje kafića i preduzetništvu sa jedrilicama.

Međutim, nijedna od tih ideja se nije primila i pred kraj decenije tužili su ga prvobitni investitori, koji su se žalili da su dobili premali deo njegove zarade.

U međuvremenu, iako je zaštitio Pet rok autorskim pravima, to nije sprečilo druge prodavce da reklamiraju vlastito kamenje.

I tako se Dal vratio reklamnom svetu, napisavši Bleferski vodič za reklamiranje 2001. godine.

Umro je 2015. u 78. godini.

- Postao sam isuviše visokog profila - rekao je za AP 1988. godine.

Posle Pet roka, rekao je on, proveo je isuviše vremena radeći sa investitorima koji su mu se obraćali sa svakojakim besmislenim idejama.

- Gomila ludaka. Postoji bizaran soj otkačenjaka koji misle da im dugujem brzu zaradu. Ponekad se osvrnem i zapitam da li bi mi život bio jednostavniji da to nisam uradio - rekao je.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.