Izvor: RTS | Petak, 11.10.2019.| 12:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Lakši izvoz voća i povrća u Rusiju - Sledeće godine podsticaji za organske proizvođače veći i do 4 puta

Više 1.800 proizvođača hrane iz 15 zemalja sveta na sajmu hrane "Zlatna jesen" u Moskvi pokušava ovih dana da se nametne sve zahtevnijem ruskom kupcu.

Ono čime se mi, kao jedan od partnera sajma predstavljamo na svom štandu su proizvodi koji najviše učestvuju u izvozu u Rusiju. To je, pre svega, njeno visočanstvo jabuka, ali raduje da sve više izvozimo prerađene proizvode poput džemova, hrane za decu, hrane za kućne ljubimce. Izvozimo i sadnice, mladi sir.

Inače, 36% svega što zaradimo od izvoza u Rusiju zaradimo zahvaljujući proizvodnji hrane.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev po završetku svečanog otvaranja sajma prvo je obišao štand Srbije. Izrazio je želju da proba srpsku rakiju što je i učinio.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je za RTS da je na sastanku sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom dogovoreni kako da što lakše i jednostavnije srpsko voće i povrće ide na prostor Evroazijske unije.

- Tako što ćemo pojednostaviti uslove za srpske izvoznike, smanjićemo neke limite, pojednostavićemo birokratiju, ući u njihov jedinstven elektronski sistem slanja pošiljaka tako da u svakom trenutku oni vide sve i ne mora par puta da se kontroliše - objasnio je Nedimović.

- Sa druge strane, što se tiče mesnih prerađevina i proizvoda od mesa, tu smo se dogovorili, predali smo svu dokumentaciju za ove četiri kompanije koje su bile sporne i ja se nadam vrlo brzo najboljim nalazima ruskih kolega. Rekli su mi da stvari idu u najboljem mogućem pravcu - istakao je ministar.

Ukazao je da se sa Medvedovom saglasio da je budućnost i ruskog i srpskog agrara organska poljoprivreda.

- Srbija je mala zemlja, ja sam mogao samo da potvrdim reči Medvedeva da je budućnost u toj zelenoj poljoprivredi, organskoj proizvodnji, gde je mnogo veća dodata vrednost. Mi smo već spremili set mera koje se tiču najviše povećanja finansijskih podsticaja za organsku poljoprivrednu proizvodnju u drugoj polovini sledeće godine - rekao je Nedimović.

Na pitanje koliko će biti povećanje, ministar kaže tri do četiri puta, jer tu je mnogo veća dodata vrednost i mnogo veliki profit.

- Mnogo je velika tražnja sa tržišta Skandinavije, zapadne Evrope, a sve više iz Rusije i Kine. Videćete za pet godina prosto će biti neverovatno kolika će biti tražnja iz Rusije i Kine za ovom vrstom proizvoda, a to je naša šansa. Imamo velike uslove da to rešimo - zaključio je Nedimović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.