Izvor: eKapija | Petak, 11.10.2019.| 10:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Najnovija tehnologija prirodnog prečišćavanja vode u bazenima - Kompanija Hidronova Plus umesto hemije koristi alge i biljke (FOTO)

Bazen sa prirodnim prečićavanjem vode u hotelu Ramonda na Rtnju
Kompanija Hidronova Plus unela je inovaciju na domaće tržište izgradnje bazena, pre svega kada je reč o tehnologiiji prirodnog prečišćavanja vode. Kompanija koja postoji od 2004. nudi klijentima sve usluge u vezi sa izgradnjom i održavanjem bazena.

- Nudimo sve, od ideje, preko projektovanja, isporuke opreme, izvođenja do održavanja, klasičnih i prirodnih bazena, hidromasažnih kada, wellness centara, sauna, parnih kupatila, fontana, klimatizacije zatvorenih bazenskih prostora, zaštite ljudi, životinja i biljaka anodizovanom vodom, bez upotrebe hemije, zalivnih sistema i ozeljenjavanja - kaže za eKapiju Saša Matović, direktor kompanije.

Ideja prirodnih bazena je da se imitira prirodno prečišćavanje vode. Kod klasičnih bazena, kako navodi Matović, da bi održavali zahtevani kvalitet vode, mora se prvo "sve da ubiti u vodi, a onda to stanje održati".

- Dakle, imamo "mrtvu" vodu. Kod prirodnih bazena gajimo život u vodi na pozitivan način kao i u prirodi i imamo "živu" vodu. To je naše prirodno okruženje - ističe Matović.

Tehnološki prirodni bazeni se dele na dve osnovne grupe, jedno-pondne i dvo-pondne.

- Dvo-pondni sistemi su obavezni za javne objekte. Unutar te dve osnovne grupe, svaka ima jos 5-6 podgupa. Zajedničko za sve te grupe i podgrupe je da koristimo visokostručna znanja iz raznih oblasti, kako bismo mogli uspešno da imitiramo prirodu - kaže Matović.
Vodena basta cele godine i zdrava voda za kupanje
Samim tim važan segment projektovanja ovih bazena je i estetika, kojoj posvećuju naročitu pažnju.

- Pokušavamo da implementiramo što prirodnije oblike. Projektovanje počinje posle definisanja zahteva, želja i namene sa krajnjim korisnikom, analizom vode koja će se koristiti za prvo punjenje i kasniju eventualnu dopunu - kaže Matović.

Na osnovu toga se biraju filtracioni materijali, kako po sastavu, tako i po veličini. Koriste se kamen, šljunak i pesak, kao osnovni elementi prečišćavanja, ali i neki drugi materijali u zavisnosti od namene, veličine i vrste bazena.

- Pošto su to male vodene površine, potrebno je napraviti kruženje vode, koje je izuzetno važno, kako po količini, tako i po brzini protoka. Nakon tih proračuna, vrši se izbor biljaka koji je takođe od izuzetnog značaja - govori naš sagovornik i dodaje da sve pokušavaju da uklope u jednu celinu, kako bi se što manje videla ruka čoveka.

Bazeni sa sistemom prirodnog prečišćavanja voda za sada postoje u hotelu Ramonda na Rtnju, kao i u Mokrinu (Mokrin house), dok ih u Beogradu ima nekoliko, ali u privatnom vlašništvu.


Poslovanje na svetskom tržištu

Kompanija Hidronova Plus posluje u regionu, a radili su i u Rusiji, Kazahstanu, Libiji i Italiji.

- Trenutno imamo u izradi bazen i klimatizaciju u Francuskoj, a krenuli smo i sa projektovanjem na Kipru - kaže Matović i dodaje da opremu nabavljaju od velikog broja vodećih specijalizovanih firmi Evropskog preferincijalnog porekla, Nemačka, Austrije, Švedske, Finske, Italije, Španije, Belgije, Francuske, Engleske, Danske...

U planu im je da se ozbiljnije posvete radu na prirodnim bazenima i zaštiti ljudi, životinja i biljaka anodizovanom vodom.

Ivana Milovanović
Fotogalerija
Prirodno prečišćavanje vode u bazenima

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.