Izvor: eKapija | Petak, 11.10.2019.| 10:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na proleće 2020. tvrđava u Užicu izgledaće kao 1737. (FOTO)

(Foto: Printskrin)
Simbolično, 9. oktobra, na Dan grada Užica, koji je ove godine proslavio 690. rođendan, započeti su dugo očekivani radovi na restauraciji jednog od najvećih simbola grada na Đetinji.

Ovim rekonstrukcijom, koja će biti rađena po idejnom projektu istorijske idealne rekonstrukcije arheologa dr Marka Popovića i dr Igora Bijelića, predviđena je obnova citadele prema stanju iz 1737. godine.

To bi obuhvatalo rekonstrukciju glavne kule, bedemskog obziđa i kazamata, sa izuzetkom same kapije Citadele za koju ne postoje pouzdani podaci o nekadašnjem izgledu, navodi se u opisu radova u projektnoj dokumentaciji čiji je autor arheolog Popović.
Užička tvrđava (Foto: eKapija)
Kula će, osim prizemlja, imati još dva nivoa. Prvi nivo je zamišljen kao manji izložbeni prostor, dok je drugi nivo predviđen za prostrani vidikovac.

Projektno rešenje je izradila firma Duma iz Beograda a izvođači radova u prvoj fazi su firme: Niković Company Beograd, Dekorat Beograd, Ornament-Investinženjering Beograd.

Prema rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, vrednost ove prve faze radova, koja podrazumeva gradnju kule i kazamata sa rekonstukcijom citadele, iznosi 32 miliona dinara, od čega je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo 22, a Grad Užice 10 miliona.

- Taj posao će biti završen do proleća naredne godine. Druga faza se odnosi na projekat dalje konzervacije srednjeg i dela donjeg grada sa izgradnjom ulazne kapije. Trenutno se sprovodi postupak javne nabavke za ovu uslugu. Očekujemo do kraja oktobra uvođenje izvođača u posao i takođe završetak do proleća.
(Foto: Printskrin)
Treća faza, kako je naveo Petković, se odnosi na finalnu konzervaciju donjeg grada za šta je dobijen novac od Američke ambasade od oko 9 miliona dinara, dok će Grad obezbediti oko 4 miliona.

- Ovim projektom uspevamo da konzerviramo ceo Stari grad osim Vodene kule. Ova investicija će se realizovati u potpunosti tokom naredne godine. Četvrta faza se odnosi na rekonstrukciju srednjeg i donjeg grada, za šta tek treba da radimo projekat i taj posao će se raditi tokom naredne godine – rekao je gradonačelnik Petković, navodi se u saopštenju gradskih vlasti.

(Foto: Printskrin)
Takođe, u planu grada je i izgradnja pešačkog mosta koji će povezati magistralni put ka Zlatiboru sa tvrđavom.


Ovo utvrđenje je na stenovitom grebenu izgrađeno još u 14. veku. Utvrđenje je imalo idealnu poziciju za osmatranje, gde su strme stene otežavale pristup neprijateljima. Posle iseljavanja Turaka iz ovog kraja u 19. veku minama su porušeni kula i bedemi, a nakon više od stoleća Užički grad je sa podgrađem proglašen za nepokretno kulturno dobro – spomenik od značaja.

Sandra Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.