Izvor: Tanjug | Petak, 11.10.2019.| 08:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

ČADEŽ: Nema novih regionalnih investicija bez saradnje zemalja Zapadnog Balkana

Marko Čadež (Foto: Youtube screenshot)
Sastanak lidera Srbije, Severne Makedonije i Albanije šalje jasnu poruku i veliki signal za region da će se ubrzano raditi na stvaranju jedinstvenog ekonomskog područja, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Napominje da je postignut novi dogovor u regionu, koji je osnova za to kako ćemo sutra svi živeti.

Komentarišući deklaraciju koja je potpisana 10. oktobra u Novom Sadu, ukazuje da za njega termin "mali šengen" nije adekvatan i da bi to pre nazvao novim dogovorom u regionu".

Prema njegovom mišljenju, svih šest ekonomija zapadnobalkanske šestorke trebalo da se priključe inicijativi Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Čadež navodi da je tu reč o četiri slobode: slobodnom protoku ljudi, robe, kapitala i usluga, na kojima se bazira i EU, i koje su osnova svake ekonomije i društva.

- Zaista je dobar i veliki signal tri lidera, ne samo da kažu da mi želimo dublju integraciju i ne samo da pošalju političku poruku, već i da kažu vrlo jasno: mi želimo ovo na celoj teritoriji Zapadnog Balkana, želimo da se integrišemo i konkretan plan mera da donesemo, koji će omogućiti da kamioni ne čekaju na granicama, da ljudi sa radnim i boravišnim dozvolama mogu da rade na celom području - objasnio je predsednik PKS.

Dodaje da je PKS već dala predloge mera, kao i u okviru Komorskog investicionog foruma, šta može da se učini i usaglasi od raznih potrebnih dokumenata i sertifikata kako bi se ubrzao protok na granici.

- Ne možemo da govorimo o privlačenju novih velikih investicija u celom reigonu, koje će biti regionalnog karakatera, a da nismo rešili međusobno priznavanje prekograničnih dokumenta i sertifikata, a to je uslov za jedinstveno tržište - ističe Čadež, koji će 10. novembra u Ohridu predstaviti konkretne mere.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.