Izvor: eKapija | Petak, 11.10.2019.| 12:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompanija PKC Wiring Systems širi proizvodnju u Smederevu - Investicija vredna 20 mil EUR

(Foto: Paul Laragy/shutterstock.com)
Ministar privrede Goran Knežević obišao je pogon kompanije PKC Wiring Systems, koja je nedavno otkupila zemljište i halu koje je od 2014. godine iznajmljivala od grada Smedereva. Kompanija trenutno zapošljava 1.509 radnika, a planira da u narednom periodu proširi kapacitete i zaposli još njih 1.200, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Plan kompanije PKC, koja pretežno proizvodi kablovske snopove za komercijalna vozila, jeste da na kupovinu i infrastrukturno opremanje zemljišta, kao i kupovinu i rekonstrukciju postojeće hale i izgradnju novog dela, uloži 20 mil EUR.

- Ova investicija koja će zaposliti 1.200 ljudi za nas znači bolji standard i život naših građana, a posebno onih koji žive u Smederevu. Zato je ovo veliki dan za Smederevo i Srbiju - poručio je Knežević.

On je istakao da je PKC 36. po redu kompanija koja reinvestira u Srbiji, što znači da je oko 20% kompanija, koje su koristile podsticaje, otvaralo i drugi, treći, četvrti pa i peti pogon.

- To je samo znak da je Srbija dobro mesto za ulaganje, a o tome govore i ostvareni rezultati - konstatovao je ministar dodajući da se u 2019. očekuje da će priliv direktnih stranih investicija premašiti 4 mlrd EUR, što je više od ostalih zemalja u okruženju.

Rekao je i da očekuje da ove godine stopa nezaposlenosti padne na ispod 10%, što je ogroman uspeh, imajući u vidu da je pre nekoliko godina bila 26%.

- Srbija ide dobrim putem i biće nam sve bolje. Zahvaljujem svima koji su učestvovali u ovom projektu, a kompaniji PKC želim uspešan razvoj narednog projekta - rekao je ministar i ujedno čestitao PKC grupaciji zlatni jubilej, 50 godina od osnivanja.

Generalni direktor PKC Wiring Systems u Srbiji Tudor Kertz rekao je da očekuje da će kompanija, kroz ovu investiciju, povećati proizvodnju, stvoriti uslove za rast, privući nove kupce i dodatno povećati broj zaposlenih.

Potpredsedik operacija PKC Grupe (PKC Group) za Evropu i Južnu Ameriku Ivo Volkov zahvalio je nadležnima na podršci i istakao da se od svih njihovih fabrika u Evropi, pogon u Smederevu najbrže razvija.

PKC Grupa ima 23 proizvodna pogona u Brazilu, Kini, Nemačkoj, Litvaniji, Meksiku, Poljskoj, Rusiji, SAD i Srbiji, a zapošljava više od 28.000 ljudi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.