Izvor: eKapija | Četvrtak, 10.10.2019.| 18:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beogradski Pobednik uspešno spušten sa postamenta

(Foto: Beoinfo)
Demontaža bronzane skulpture Spomenika Pobednik sa postolja u toku prepodneva uspešno je izvedena i prema planu skulptura je spuštena na odgovarajuće vozilo sa pripremljenom mekom podlogom od džakova sa peskom.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda organizovao je prezentaciju skulpture na Carigradskom drumu u Parku Kalemegdan, kako bi što više zainteresovanih građana moglo da prisustvuje ovom istorijskom događaju. Nakon toga predviđeno je odvoženje skulpture u radionicu dr Zorana Kuzmanovića, gde će se obaviti radovi na njenoj konzervaciji i restauraciji, prenosi Beoinfo.

Na osnovu projektne dokumentacije, radovi na Pobedniku izvode se planiranom dinamikom. Do sada su izvedeni radovi u skladu sa projektom konstrukcije koji je izradio Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu. Formiran je radni plato oko spomenika kako bi se sprečila oštećenja kamene obloge, dok je na delu uz sam spomenik pažljivo uklonjen deo kamene obloge, kao i betonska podloga. Zatim je izvedena sanacija temelja spomenika.

Ovi radovi su obavljeni kako bi se zaustavilo neravnomerno sleganje postojećeg temelja i naginjanje vrha stuba u stranu, a nakon toga je postavljena prostorna, cevasta skela, koja se oslanja na prethodno izbetoniranu naglavnu gredu, bez oslanjanja na bilo koji deo postolja ili figure.

Po postavljanju skele izvršeno je endoskopsko snimanje unutrašnjosti figure kroz već postojeće rupe od metaka. Ovim snimanjem je utvrđeno da se u obe noge nalaze čelične sajle kojom se figura ankerovala za stub.

Spomenik Pobednik nalazi se na platou Gornjeg grada Beogradske tvrđave. Utvrđen je za kulturno dobro 1992. godine, a takođe se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrđava i uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.