Izvor: eKapija | Četvrtak, 10.10.2019.| 14:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Skupština usvojila paket zakona o investicionim fondovima - Bolji pristup preduzeća izvorima finansiranja

Ilustracija (Foto: NotarYES/shutterstock.com)
Skupština Srbije usvojila je Zakon o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom, Zakon o alternativnim investicionim fondovima, kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je set zakona koji se tiče učešća i razvoja investicionih fondova na tržištu kapitala Srbije dodatni stimulans obezbeđivanju još boljih uslova za privlačenje većeg broja učesnika na tržištu, kao i za bolji pristup preduzeća izvorima finansiranja.

Prema njegovim rečima, Zakon o otvorenim investicionim fondovima uređuje samo otvorene investicione fondove sa javnom ponudom, koji ulažu u prenosive hartije od vrednosti, i društva za upravljanje ovim fondovima, a svi drugi fondovi i oblici upravljanja takvim fondovima regulisani su Zakonom o alternativnim investicionim fondovima.

- Kreiranje povoljnog regulatornog okvira pokretačka je snaga za dalji razvoj privatnog i javnog sektora u zemlji. Suština je u unapređenju tržišta kapitala, čime domaće tržište postaje još atraktivnije za strane i domaće investitore - rekao je Mali, navodi se na sajtu Vlade.

Razvoj tržišta kapitala, kako je objasnio, potreban je jer je privredni napredak zemlje, odnosno rast BDP-a, uslovljen razvojem tržišta kapitala, zbog čega je sredinom ove godine Ministarstvo finansija osnovalo radnu grupu sa zadatkom da kreira Strategiju za razvoj tržišta kapitala.

Mali je naveo da je evropska budućnost strateški cilj Srbije, te da je razvoj tržišta kapitala bitan preduslov za ispunjenje obaveza preuzetih u okviru Pregovaračkog poglavlja 9 – Finansijske usluge, u smislu harmonizacije domaćih propisa sa propisima EU.

On je istakao da je, kada je reč o najvažnijim izmenama u Zakonu o otvorenim investicionim fondovima, definisanje investicionih jedinica uređeno u skladu sa evropskim zakonodavstvom.

- Predvideli smo uvođenje glavnog i pratećeg fonda, a uz dozvolu komisije, prateći otvoreni fond moći će da uloži najmanje 85% svoje imovine u glavni fond - objasnio je on.

Mali je rekao da je Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita, sistem osiguranja depozita dodatno usklađen sa međunarodnom praksom i standardima, kao i pravnim tekovinama EU, te je između ostalog uvedeno da na obračun premije utiče i procenjen faktor rizika u poslovanju svake pojedinačne banke i izmena osnovice za obračun redovne i vanredne premije, kao i uvođenje zasebnog pokrića deponenata.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.