Izvor: Beta | Četvrtak, 10.10.2019.| 13:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Lego poziva na humanitarnu "reciklažu" svojih kockica

(Foto: patat/shutterstock.com)
Danski proizvođač igračaka Lego ne želi da njegove plastične kockice dospeju u smeće, pa predlaže način na koji vlasnici koji su ih "izgustirali", mogu da ih daju drugoj deci.

Vlasnici kockica u SAD mogu da odštampaju poštansku etiketu s vebsajta kompanije Lego, ubace svoje polovne kockice u kutiju i besplatno ih pošalju proizvođaču.

Lego je saopštio da će te kockice čistiti, pakovati u kutije i davati ih neprofitnoj organizaciji "Teach for America" koja će ih poklanjati školama širom Sjedinjenih Država.

Kockice će biti poslate i klubovima za dečake i devojčice iz Bostona, za vannastavne programe.

Ako ta proba bude uspešna, Lego će iduće godine taj program proširiti i van SAD.

Ta kompanija obično svojim kupcima govori da zadrže kockice ili da ih daju drugima. Ali neki su tražili i drugi način da ih poklone, rekao je Tim Bruks, potpredsednik "Legoa" zadužen za životnu sredinu.

Lego, kao i drugi veliki proizvođači, nastoji da zadovolji kupce zabrinute zbog uticaja plastike na životnu sredinu.
Plastika se ne rastvara, već raspada na sitne komade koje jedu ptice i druge divlje životinje, što im ugrožava zdravlje.

Lego stoga radi i na pronalaženju drugog materijala za svoje raznobojne kockice. Prošle godine je počela proizvodnja "lego drveća" i "lego grmlja" od šećerne trske.

Rival te firme, "Hasbro" koji proizvodi "Monopol", planira da eliminiše upotrebu plastike u ambalaži do 2022. godine. I ta firma traga za materijalom koji će zameniti plastiku.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.