Izvor: eKapija | Četvrtak, 10.10.2019.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Usvojeni novi zakoni o računovodstvu, reviziji i kontroli državne pomoći - Deo računovođa nezadovoljan izmenama

Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Skupština Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o računovodstvu, Predlog zakona o reviziji i Predlog zakona o kontroli državne pomoći.

- Predlog zakona o računovodstvu i Predlog zakona o reviziji imaju za cilj da obezbede kvalitetnije finansijsko izveštavanje u Srbiji, što dalje treba da podstakne domaću privredu i privuče još stranih investicija - istakao je ministar finansija Siniša Mali i dodao da će pravna lica biti u obavezi da usklade svoje poslovanje sa odredbama novog Zakona o računovodstvu u roku od tri godine od dana kada Zakon stupi na snagu.

Prema rečima ministra, primenjivanje Međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja (MSFI) prilikom sastavljanja redovnih godišnjih izveštaja imaće značajan uticaj na smanjenje troškova pravnih lica u vezi sa finansijskim izveštavanjem, obezbediće lakše poslovanje i transparentnije i pouzdanije izveštaje.

Podsetimo, izmene Zakona o računovodstvu izazvalse su podeljene reakcije stručne javnosti u Srbiji. Udruženje računovođa i knjigovođa Srbije (URIKS) na svom sajtu objavilo je saopštenje kojim je najavilo aktivnosti koje će sprovesti kako bi iskazali neslaganje sa Predlogom zakona o računovodstvu.

Prema saopštenju URIKS-a mnogo je spornih izmena, ali najznačajnije i sa najviše štetnih posledica za struku i privredu su svakako uvođenje obaveze sticanja stručnih zvanja za knjigovodstvene agencije, uvođenje obaveze izdavanja elektronskih faktura i skraćenje rokova za finansijsko izveštavanje, a opširnije o tome čitajte u posebnoj vesti.

Javna rasprava je završena početkom septembra, a najveću pažnju privukao je deo Zakona o računovodstvu koji se odnosi na uslove za upisivanje u javni Registar pružalaca računovodstvenih usluga. Jedan od uslova za registraciju biće da najmanje jedna osoba bude stalno zaposlena u pravnom licu i da ima profesionalno zvanje iz oblasti računovodstva ili revizije stečeno kod članice Međunarodne federacije računovođa. Opšrinije o tome šta sve predviđa Zakon, kao i kakav je stav računovođa, čitajte u posebnoj vesti.

Kada je reč o izmenama Predloga Zakona o reviziji, Mali je naglasio da jednu od najvažnijih izmena predstavlja to što su javni nadzor nad obavljanjem revizije i kontrole kvaliteta nad radom revizorske struke objedinjeni u okviru jedne institucije – Komisije za hartije od vrednosti.

- Kao zemlja kandidat za članicu Evropske unije nastojimo da naše zakone uskladimo sa EU regulativom. U skladu sa najboljom praksom, postupak revizije će se od sada odvijati u tri institucije, i to u Komori ovlašćenih revizora, Odboru za javni nadzor nad obavljanjem revizije i u Ministarstvu finansija - istakao je ministar.

Govoreći o Zakonu o kontroli državne pomoći, ministar je istakao da njegovo donošenje ima za cilj poboljšanje transparentnosti prilikom dodele državne pomoći, efikasniju kontrolu i otklanjanje nejasnoća koje su uočene u primeni postojećeg propisa.

- Novim Zakonom o kontroli državne pomoći ispunili smo preuzete obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što omogućava da Komisija za kontrolu državne pomoći stekne status pravnog lica, da raspolaže sopstvenim budžetom i da za svoj rad odgovara Narodnoj Skupštini Srbije - rekao je Mali.

Komisija će sprovoditi analize dodeljene i instrumenata državne pomoći, ali će i sačinjavati godišnji izveštaj o dodeljenoj državnoj pomoći, godišnji izveštaj o popisu šema državne pomoći. Moći će da zabrani dodelu državne pomoći ukoliko oceni da je neusklađena, ali će moći i da naloži povraćaj već dodeljenih sredstava, saopštilo je Ministarstvo finansija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.