Izvor: eKapija | Četvrtak, 10.10.2019.| 10:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Golferi u Srbiji još čekaju teren sa 18 rupa - Da li će do cilja prvi stići Žabalj, Pinosava, ili Bečmen?

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Bohbeh/shutterstock.com)
Sinonim za luksuz, pogodno mesto za sklapanje poslova, ali i svojevrsni užitak - golf je i u Srbiji postao jedan od popularnih sportova, a golf tereni oaze za rekreaciju. Međutim, trenutno u Srbiji jedina mesta na kojima se profesionalci i amateri mogu usavršavati su tereni na Adi Ciganliji u Beogradu i nekoliko privatnih u Novom Sadu i njegovoj okolini.

Stoga i ne čudi što je sve ljubitelje ovog sporta obradovala skorašnja vest da će Beograd, sudeći po Planu detaljne regulacije za golf naselje u Pinosavi, dobiti teren sa 18 rupa, sa sve sportsko-rekreativnim kompleksom, zatvorenim i otvorenim bazenima, spa&wellnes centrom.

U tom duhu i za Bečmen je najavljen početak izrade Plana detaljne regulacije u ovom mesecu za projekat Oaza, kojim se, takođe, predviđa izgradnja terena sa 18 rupa i to sledeće godine.

Prema podacima Golf asocijacije Srbije, u Srbiji je registrovano 750 golf igrača, kao i oko 7.000 dece koji u osnovnim školama uče osnove igre golfa. Članovi saveza su golf klubovi, udruženja golf sudija i profesionalnih igrača, teritorijalni savezi i asocijacije. Srbija u ovom trenutku ima registovana četiri golf kluba, jednu profesionalnu golf organizaciju (Srpsko profesionalno golf udruženje) i jedan teritorijalni golf savez (Golf savez Vojvodine).

- Ljubitelji golfa su poznati po tome da putuju u predele sa golf terenima i rado istražuju nove. Kao turisti su odlična klijentela, jer osim uobičajenih stavki na putu rado troše i na igru golfa, kupovinu golf suvenira i ručku posle igre. U našem okruženju imamo primer Slovenije koja ima 13 golf terena, Hrvatske koja ima pet terena, Bugarske sa šest terena. Sve te države intenzivno rade na izgradnji golf igrališta koja privlače turiste tokom cele godine - kaže za eKapiju generalni sekretar Golf asocijacije Srbije, Irena Suturović Bogdanović.

Zbog čega onda to isto ne radi i Srbija, već više od tri decenije pita se i Svetlana Dragić, direktorka beogradske firme C.T.D.3, koja je izradila prvu studiju o golf igralištima, kao i o uslovima za njihovu izgradnju u našoj zemlji.

Projekti kojima se bavila, a o kojima smo pisali 2013. godine, nisu realizovani.

- Srbija ima divne prirodne uslove za izgradnju golf terena, brdovite predele, jezera. Banje su pravi potencijal za ovaj projekat. Nažalost, iako postoje ovakvi potencijali, u Srbiji nemamo profesionalni golf teren - kaže sagovornica.

Dodaje da je CTD3 uradio 21 elaborat, a 19 banja je dobilo Uredbu Vlade Republike Srbije o statusu i granici banjskog područja. Banje u kojima su planirani golf tereni su: Mladenovačka banja - Koraćica, Palić, Banja Koviljača pored Drine, Sijarinska banja u Novoj Banji, Bujanovačka banja, Gornja Trepča, Mataruška banja, Umka pored Save (urađena je i investiciona studija), Gornji Milanovac - Šilopaj.

Napominje da je za izvođenje ovog projekta potrebno od 60 do 70 hektara:

- Preduzeće CTD3 ima profesionalnog golf arhitektu iz Švajcarske, koji je spreman da projektuje golf teren u Srbiji i Crnoj Gori i da dođe na moj poziv. Kompletna investicija, od priremnih radova, otkupa zemljišta do izgradnje bez smeštajnih vila, kreće se od 2,5 mil EUR do 3 mil EUR.

Kako kaže, često bogata klijentela želi da učestvuje u finansiranju, čime postaju suvlasnici i dalje razvijaju ovaj projekat izgradnjom luksuznih apartmana i slično.

- Velika zainteresovanost za ove ideje postoji u Crnoj Gori, posebno u Kotoru, pa verujem da će se i realizovati. Potencijalna mesta u Crnoj Gori su i Jaz, Sutorinsko polje, Kovačko polje, srednji deo Luštice i tako dalje - dodaje Dragićeva.


Srbija ima svoje mesto na golf sceni

U Srbiji se godišnje održi više od 150 turnira. Golf asocijacija Srbije u saradnji sa golf klubovima organizuje Nacionalno i Otvoreno prvenstvo Srbije, Juniorsko, Mid-Amater i Seniorsko prvenstvo, kao i Srpsku amatersku ligu, dok su za najmlađe golfere obezbeđeni turniri Juniors Challenge i Mini i Midi Kup na kojima je učešće besplatno.

Otvorena prvenstva i liga su ispunila sve kriterijume i poslednjih godina našla mesto na Svetskoj amaterskoj golf listi (WAGR).

- Naši članovi reprezentacije su takođe na ovoj listi. U protekle tri godine na timskim prvenstvima u Evropi zlatnu medalju osvojili su i muški i ženski tim, dok smo prošle godine u konkurenciji 76 zemalja na svetskom prvenstvu završili na 25. poziciji, što je zavidna pozicija u odnosu na mogućnosti koje možemo da pružimo reprezentaciji i perspektivnim igračima, dok su u indvidualnoj konkurenciji osvajali Otvorena prvenstva Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Rusije - kaže Irena Suturović Bogdanović.

Napominje da bi novi golf teren, naročito teren od 18 rupa, značajno doprineo popularizaciji golfa u Srbiji:

- Bilo bi moguće konkurisati i organizovati turnire na evropskom i svetskom nivou, obezbediti veći protok golfera u toku dana, kao i različite sporedne aktivnosti koje golf sa sobom nosi. Svakako bi se i poboljšala turistička ponuda Srbije.
Golf u Novom Sadu
Golf u Novom Sadu (Foto: Golf City )Golf kao šansa i za ruralne sredine

Da je golf proizvod koji obogaćuje turističku ponudu Srbije, kompleksu Golf City Centar iz Novog Sada potvrdilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija 2017. godine. U mišljenju je navedeno da je ovaj koncept u skladu sa ciljevima strategije razvoja turizma Srbije 2016-2025, koji bi doprineo privlačenju većeg broja domaćih, a naročito stranih turista.

Ocenjeno je i da ovo nije šansa samo za urbane sredine, nego i one ruralne. Kada je reč o Novom Sadu, Ministarstvo je, između ostalog, navelo da je ovaj koncept značajan poduhvat, jer otvara mogućnost prezentacije novih sadržaja potencijalnim investitorima za gradnju istih sadržaja u ostalim delovima Srbije.

Dobra ideja pretočena je u realnost 2018. godine. Golf City Centar je jedinstven sportski i turistički kompleks u Srbiji i regionu u sklopu Sportskog i poslovng centra Vojvodina (SPENS) u Novom Sadu.

- Koncept centra sadrži sve elemente golfa i u njemu mogu da vežbaju početnici koji nisu nikad imali golf štap u rukama, kao i iskusni golferi. Golf igralište ima sledeća vežbališta: Driving range (devet pozicija, box-ova, za vežbanje dugih udaraca), Putting green (sa devet rupa, za vežbanje kratkih udaraca na rupu), Sand bunker (peščana prepreka, za vežbanje igre iz peska), Putting course (mini golf teren sa devet polja, za takmičenje i vežbanje kratkih udaraca na rupu i Golf silmulator (koji verno prikazuje driving range). Tu je i veliki broj terena gde mogu da treniraju i igraju polaznici, ali i provereni igrači - kaže za eKapiju Saša Jokić, direktor Golf City Centra i predsednik Golf asocijacije Vojvodine.

Ovaj prostor može da se koristi i za korporativna okupljanja, timbilding, promocije.

Jokić navodi da je misija na kojoj rade zajedno sa Golf klubom Novi Sad promocija golfa kao najmasovnijeg individualnog sporta na svetu, organizacija škole golfa, rekreacije, aktivnog odmora koji razvija etiku, istinski sportski duh i zdrav život.

- Zainteresovanost za ovaj sport je značajna, ali put od zainteresovanosti do stvaranja igrača je dug proces. Zato je rad sa sa najmlađim karegorijama važan. Napravili smo kontakt sa školama i univerzitetom sa idejom da što većem broju polaznika približimo golf i koristi koje nudi - dodaje Jokić.


Potrebno raditi na razvoju golf terena i golf vežbališta

Kaže da golf igraju ljudi koji vole da slobodno vreme provedu u prirodi, igrajući ovu sjajnu igru, ali ponavlja da Srbija ima i takmičare u ovom sportu, koji u poslednje vreme postižu sjajne rezultate. Upravo je ovo dokaz da Srbija ima ogroman potencijal u ovom sportu, dodaje:

- Treba raditi na masovnosti, ali pre svega na razvoju infrastrukture odnosno golf terena i golf vežbališta. Neophodno je da se izgradi prvi golf teren sa 18 rupa u Srbiji. Golf Centar u Žablju je najbliži tome, s obzirom na to da postoji devet rupa, a veliki deo radova za sledećih devet je završeno. Raduje me svaka nova ideja, inicijativa, projekat da u Srbiji dobijemo još golf terena i spreman sam da pomognem u realizaciji.

Planovi Golf City Centra su da pronađu partnere koji bi investirali u drugim gradovima ili na turističkim destinacijama u izgradnju i razvoj Golf City projekta.

- Mi smo spremni da obezbedimo kompletnu logistiku i podršku (know-how). Dobijanjem novih golf destinacija bi se ubrzao razvoj golfa u Srbiji i verujem da bi brzo dobili i igrače koji bi bili konkurentni na svetskim takmičenjima - uveren je Saša Jokić.


Aleksandra Kekić - Sandra Petrović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE