Izvor: JUGpress | Četvrtak, 10.10.2019.| 10:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Niš dobio e-parlament - Brži rad, transparentnost i uštede od 2 miliona dinara godišnje

Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Skupština grada Niša dobila je savremeni softver koji omogućava odbornicima i javnosti dobijanje informacija o sednicama "pritiskom na jedno dugme" i 78 tablet računara.

Prednosti su, piše portaj Jugpress, efikasniji rad odbornika, transparentnost i ušteda na štampanju skupštinskih materijala od dva miliona dinara godišnje.

Projekat je sa 130.000 USD finansirala vladina Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, uz podršku UNDP-a.

Softver omogućava brži rad odbornika i njihovu informisanost o pitanjima sa dnevnog reda sednica, u svakom trenutku će biti ažuran podatak o broju odbornika na zasedanju "bez prebrojavanja", a elektronski će biti dostupan i arhivski materijal sa prethodnih zasedanja. Ovaj digitalni sistem omogućava i momentalnu dostupnost informacija građanima.

- Ovaj sistem omogućava da rad gradske Skupštine bude efikasniji, a građani ažurnije informisani. Uz veću transparentnost rada lokalnog parlamenta, očekujemo i veće poverenje građana - kaže Rade Rajković, predsednik Skupštine grada Niša.

Lokalni parlamenti predstavljaju građane iz čega proističe njihov posebno važan legitimitet, smatra Saša Miler, predstavnica Agencije za razvoj i saradnju Vlade Švajcarske.

- Uvođenje digitalizacije znači efikasniji rad i uštedu troškova, a građanima i medijima omogućava da prate sve što se dešava u skupštini, što znači da je povećana transparentnost rada - dodala je ona.

Novi sistem omogućava i prenose skupštinskih sednica elektronskim putem na "skupštinskom kanalu", što bi trebalo da bude relizovano u narednom periodu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.