Izvor: JUGpress | Četvrtak, 10.10.2019.| 10:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prvi Mekika fest u Nišu

Ilustracija (Foto: YouTube/screenshot)
Niš je dobio novu manifestaciju – Mekika fest, koji počinje u petak, 11. oktobra, u parku Svetog Save, a na njemu će učestvovati desetak proizvođača mekika i krofni. Svečeno otvaranje je u 20 sati, ali sve počinje kulturno-umetničkim programom u 18 sati. Manifestacija traje tri dana i zatvara se u nedelju, 13. oktobra kada će biti dodeljene nagrade najboljim učesnicima. Organizatori ove manifestacije su Unija pekara iz Niša sa sekcijom proizvođača mekika i proizvoda od istog testa.

- Ideja da pokrenemo ovu manifestaciju rodila se na Danima bureka koji su letos održani u Nišu - kaže Bratislav Vukadinović. Tada je Dragiša Pavlovski gostovao kao proizvođač mekika i nekako smo se svi složili da bi mogla da se održi i ova manifestacija jer, posle bureka, mekike su najtraženiji pekarski proizvod za duračak, a kupuje se i tokom celog dana. Onda nam se javio veliki broj proizvođača mekika za zahtevom da i oni žele da se predstave kao i proizvođači bureka. Mi smo pristali da im izađemo u susret, a Niš je tako dobio novu manifestaciju.

Batislav Vukadinović dodaje da će na prvom Mekika festu učestvovati desetak učesnika, a među njima će biti proizvođači mekika iz Svrljiga, Knjaževca i Pirota.

- Naša ideja je bila da manifestacija bude međunarodnog karaktera ali zbog brzine organizovanja gosti iz Grčke, Bugarske i Makedonije ne mogu da dođu. Već od iduće godine, jer planiramo da ova manifestacija bude međunarodna, očekujemo i goste iz drugih zemalja - kaže Vukadinović.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Niš, generalni pokrovitelj je GO Medijana, a veliku zahvalnost organizatori duguju i ostalim pokroviteljima a to su GO Crveni Krst, GO Palilula i Milk Hausu koji ima strateški ugovor sa Unijom pekara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.