Izvor: eKapija | Sreda, 09.10.2019.| 17:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Obeleženo 35 godina Zvezdara teatra - Nova sezona počela predstavom "Korešpodencija"

Dušan Kovačević (Foto: Jakov Simović)
Nova sezona Zvezdara teatra tradicionalno je otvorena 8. oktobra, na dan kada je premijerno izvedena prva predstava ovog pozorišta "Mrešćenje šarana" po tekstu Aleksandra Popovića u režiji Dejana Mijača. Predstava je odigrana 1984. godine, pa je tako ovo pozorište obeležilo 35. rođendan. Tim povodom pripremljena je i izložba "Preko scene do zvezda" koju čine portreti velikana koji su obeležili istoriju Zvezdara teatra, a koji nažalost više nisu sa nama. Izložbu je otvorio direktor Dušan Kovačević.

- Glumci koje vidite na portretima su temelj ove kuće. Bez ovih zvezda ne bi bilo Zvezdara teatra. Pozorištu želim da dočeka i 50. i 100. rođendan i da se završe svi planovi koji su vezani za gradnju. Potrudićemo se da, dok radimo u ovom pozorištu, stvorimo neke bolje uslove za sve one ljude koji će tek doći - rekao je Dušan Kovačević.

Otvaranju izložbe prisustvovale su brojne značajne ličnosti iz javnog života, članovi porodica velikana Zvezdara teatra i brojni zaposleni koji su radili ili danas rade u ovom pozorištu. Neki od posetilaca bili su Rada Đuričin, Ljiljana Dragutinović, Branka Petrić, Ivan Karl, Milica Kralj, Milan Caci Mihailović, Snežana Savić, Milutin Mima Karadžić, Lena Kovačević, Vladimir Kecmanović, Darijan Mihajlović, Vladimir Đurđević, Mirjana Bobić Mojsilović, Nevena Vukes, Mina Sovtić, Lena Bogdanović, Joakim Tasić...

- Stojim pred ovim fantastičnim portretima ogromnih glumaca i srećan sam što sam imao tu mogućnost da sa svakim od njih igram na sceni, sa većinom baš na sceni Zvezdara teatra - rekao je Milan Caci Mihailović.

U Zvezdara teatru odigrane su brojne nezaboravne predstave. U jednoj od njih, predstavi "Lari Tompson, tragedija jedne mladosti" igrala je glumica Ljiljana Dragutinović.

- Još od mlađih dana sam vezana za ovo pozorište, ovde sam igrala više kultnih predstava. Ovde nije važila reklama nego mund reklama, od usta do usta. Sa svim ovim glumcima sam igrala i svi su mi bili prijatelji. Predstavu "Lari Tompson" pre svega pamtim po Mileni Dravić, divnoj dami čiji portret imamo priliku da vidimo u okviru ove izložbe - istakla je Ljiljana Dragutinović

Izložba "Preko scene do zvezda" (Foto: Martin Candir)
Zvezdara teatar od samog početka neguje tekstove domaćih pisaca i trudi se da kroz predstave prikaže specifičan duh i mentalitet našeg naroda. To potvrđuje i pisac Vladimir Đurđević, čiji komadi "Bajka o pozorištu" i "Savršen kroj" su izvođeni na sceni ovog pozorišta.

- Za mene je Zvezdara teatar pre svega kuća za domaće pisce, ja se kao pisac u ovom pozorištu osećam kao kod kuće. Ovo je pozorište koje na najbolji mogući način neguje domaći tekst, neguje sve specifičnosti naše dramaturške škole i svu tradiciju koju imamo od Sterije pa do danas - naveo je Đurđević.

Na prostoru gde se danas nalazi Zvezdara teatar, nekada je postojalo amatersko pozorište, posebno značajno za glumicu Snežanu Savić koja i danas igra u Zvezdara teatru.

- Na ovom prostoru nekada je postojao teatar Simonida, ja sam tu počela svoje prve amaterske korake - rekla je glumica.

Prvu profesionalnu pozorišnu ulogu ovde je ostvarila glumica Mina Sovtić u predstavi "Ljubav u Savamali".

- Za mene je Zvezdara teatar moja prva pozorišna kuća gde sam napravila prve pozorišne korake, kuća koja srdačno prihvata i glumce i posetioce koji dođu da gledaju predstavu. S obzirom koliko je značajnih ljudi ovde igralo verujem da je bilo teško izabrati one koji će biti na portretima - kaže glumica Mina Sovtić.

(Foto: Jakov Simović)
U predstavi "Ljubav u Savamali" igra i glumica Lena Bogdanović.

- Samo ime je znak, Zvezdara je mesto gde su zvezde. Oni koji više nisu sa nama sada su tu na ovaj način, i uvek ćemo ih se sećati - zaključila je glumica Lena Bogdanović.

Sezonu je otvorila predstava "Korešpodencija" koja je nastala po delu romana "Zlatno runo" Borislava Pekića u dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza, na scenu Zvezdara teatra postavljena 2018. godine u režiji i scenografiji Gorčina Stojanovića. Najmlađi član ekipe ove predstave je glumac Joakim Tasić.

- Za mene kao mladog autora Zvezdara teatar znači prostor za igru, a to je najbitnije u pozorištu. Mi smo "Korešpodenciju" odigrali više od 50 puta, mislim da sam dosta napredovao baš kroz ovu ulogu - kaže Tasić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.