Izvor: eKapija | Sreda, 09.10.2019.| 17:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nove mere za banke u Crnoj Gori - Pooštravaju se uslovi za odobravanje gotovinskih kredita

(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Centralna banka Crne Gore (CBCG) planira da od 15. novembra ove godine uvede nove mere bankama za odobravanje gotovinskih kredita građanima, koje će značiti da banke klijentima moraju tražiti kvalitetnija sredstva za obezbedenje tog kredita u odnosu na važeća, saznaju podgoričke Vijesti.

Gotovinski krediti su duže vreme jedan od najtraženijih bankarskih proizvoda koji građani podižu za razne potrebe i za koje nije potrebna obimna dokumentacija, već se mogu odobriti i za nekoliko dana. Od dokumentacije je dovoljna, uz prijavu za kredit, administrativna zabrana na platu i menica. Uz to, ubuduće će za te kredite građani morati da prilože hipoteku na nepokretnost, zalog na pokretnim stvarima, garanciju…

Prema podacima sa sajtova crnogorskih banaka, gotovinski krediti mogu se dobiti u iznosu i do 30.000 EUR sa periodom otplate do 10 godina.

Vrhovna monetarna institucija se odlučila na ovaj korak zbog toga što je zabeležen veliki rast tih kredita u prošloj godini.

Prema poslednjim raspoloživim podacima na 31. 8.2019. godine ukupni bruto krediti i potraživanja na nivou bankarskog sektora iznose 3,03 mlrd EUR. Krediti fizičkim licima (stanovništvo, kreditne kartice i preduzetnici) iznose 1,3 milijarde, odnosno 43% kreditnog portfolija banaka. Ukupno odobreni gotovinski nenamenski krediti stanovništvu iznose 678,5 mil EUR, dok su stambeni krediti odobreni ovoj kategoriji klijenata 381,2 mil EUR. Ove dve vrste kredita predstavljaju najznačajniji deo kreditnog portfolija banaka odobrenog stanovništvu, rečeno je Vijestima u CBCG.

Vijesti saznaju da će u Udruženju banaka biti organizovan sastanak bankara sa direktorom sektora za kontrolu banaka u CBCG, Dejanom Vujačićem u vezi nacrta obrazloženja odluke o merama za ograničavanje ročnosti gotovinskih kredita koje banke odobravaju fizičkim licima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.