Izvor: eKapija | Sreda, 09.10.2019.| 17:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Grad Beograd će tražiti izmenu zakona o naplati ekološke takse

(Foto: xtock/shutterstock.com)
Grad Beograd će, zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Stalnom konferencijom gradova i opština, uputiti predlog za izmene zakona koji reguliše naplatu ekološke takse, najavio je gradonačelnik Beograda Goran Vesić.

- U poslednjih godinu dana, nijedan zagađivač nije platio skoro ništa kada je u pitanju zagađenje i to mora da se promeni. Oni koji zagađuju životnu sredinu, to moraju da plate zato što se od toga finansira njeno očuvanje i mi ćemo tražiti da se to pitanje uredi na drugačiji način, kako bi lokalne samouprave taj novac mogle da ulažu u očuvanje životne sredine - rekao je Goran Vesić, prenosi Beoinfo.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan podsetio je da Srbija ima mnogo razloga da brine o svojoj životnoj sredini.

- Mi sa Gradom Beogradom sarađujemo u mnogo akcija i ovo je samo jedan od primera gde lokalna samouprava i ministarstvo dobro sarađuju. Naplatom plastičnih kesa u prvom koraku uspeli smo da smanjimo njihovu proizvodnju za 80%, a njihovu potrošnju od 60 do 80%. Sada je Grad Beograd dobio ovlašćenje koje će dobiti i druge lokalne samouprave da same odlučuju o problemu plastičnih kesa. Beograd se već opredelio, jer je on uvek i bio perjanica promena. Naredne mere su administrativne, market Aman ih je preduhitrio i počeo sa upotrebom papirnih kesa, a mi apelujemo na građane da počnu da ih koriste. Čeka nas i zakon o buci, te će problem buke iz ugostiteljskih objekata biti rešen kao i u celom svetu. Idemo u susret svetskim trendovima, a negde smo i ispred njih, i zato pozivam i druge trgovinske lance da se odgovorno ponašaju na dobrobit celog društva - kazao je Trivan koji je sa Vesićem obišao objekat Amana na Novom Beogradu, koji je prvi trgovinski lanac koji je počeo sa prodajom papirnih kesa, umesto plastičnih.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.